News

Komentari 121

Bolnice u blokadi: 'Pacijenti će biti ugroženi, tražimo rješenje'

Bolnice u blokadi: 'Pacijenti će biti ugroženi, tražimo rješenje'

Dio dobavljača već je uveo sankcije dubrovačkoj bolnici, pa lijekove i medicinski materijal nabavljaju pod otežanim uvjetima. Svima je jasno da se bolnica sama sa svojim proračunom iz ove situacije ne može iščupati

Problemi s dugovima koje bolnice imaju prema veledrogerijama vuku se već godinama bez pravog rješenja, a prije dva dana bolnici u Kninu blokiran je račun zbog ovrhe koju je pokrenula Medika za odavna isporučene i neplaćene lijekove.

POGLEDAJTE VIDEO:

Priča je već jako dugo ista. Dugovi bolnica se gomilaju i povećavaju, veledrogerije zaprijete obustavom lijekova, Ministarstvo zdravstva nađe nekakvo ad hoc rješenje da ugasi vatru i primiri veledrogerije, i tako iznova. Niti jedna vlast, i niti jedan ministar zdravstva, do sada nisu našli sustavno rješenje za ovaj problem. Ravnatelji bolnica, s jedne strane, govore da iz bolničkih proračuna ne mogu sami podmirivati dugove koji su se gomilali godinama, a Ministarstvo zdravstva, bez obzira koji ministar bio na njegovu čelu, lopticu prebacuje na ravnatelje koji "ne znaju upravljati novcem".

Ukupan dug bolnica za lijekove popet će se do kraja godine na 3,6 milijardi kuna, procjenjuju veledrogerije. Neplaćene fakture nekih bolnica stare su i skoro tri godine.

Ista sudbina koju je doživjela kninska bolnica možda uskoro očekuje i Opću bolnicu Dubrovnik. Ravnatelj te bolnice, doc.dr. Marijo Bekić, kaže da su veledrogerije pokrenule ovrhu u iznosu 120 milijuna kuna, dok je ukupni dospjeli dug ove zdravstvene ustanove 160 milijuna kuna.

- Uložili smo prigovore i sve je na sudu, a ne očekujemo da će nas blokirati, jer vjerujemo da će sustav iznaći nekakvo rješenje. U ovom trenutku pacijenti nisu ugroženi, ali dugoročno bi mogli biti - kaže ravnatelj Bekić.

Dio dobavljača već je uveo sankcije dubrovačkoj bolnici, pa lijekove i medicinski materijal nabavljaju pod otežanim uvjetima. Svima je jasno da se bolnica sama sa svojim proračunom iz ove situacije ne može iščupati, a doc.dr. Bekić ističe i činjenicu da je iz sanacije, koju je provela država, dubrovačka bolnica izašla krajem ožujka 2016. godine s dugom od 103 milijuna kuna.

- Rješenje je u ponajprije u tome da se povećaju bolnički limiti, ali da se isto tako poveća cijena zdravstvenih usluga koje naplaćujemo od HZZO-a, i koje su sada nerealno niske. Najveći problem su nam posebno skupi lijekovi na koje dolazi najviše bolničkog novca. Smatram da bi Ministarstvo zdravstva trebalo preuzeti kontrolu nad time, odnosno, da posebno skupe lijekove ne bi trebale plaćati bolnice iz svojih limita, već ministarstvo iz svog proračuna - zaključuje doc.dr. Bekić.

Najčitaniji članci