Obavijesti

News

Komentari 20

Bolnicu u Bistri razorio potres: Preselili su 45 djece, jer život za njih ondje više nije siguran

Bolnicu u Bistri razorio potres: Preselili su 45 djece, jer život za njih ondje više nije siguran

Premještena su djeca koja imaju najteža oštećenja, a s njima su otišli i djelatnici bolnice koji će skrbiti o njima, jer su to djeca s posebnim potrebama i bolje reagiraju s poznatim ljudima

VIDEO

Dio zgrade je neuporabljiv i dobio je žutu naljepnicu. Iz tog dijela već smo u Specijalnu bolnicu Naftalan preselili 36 malih pacijenata, a uskoro ćemo i preostalih devet. 

Ostale štićenike smjestili smo u objekte koji su čitavi, rekao nam je jučer Renato Mittermayer, ravnatelj Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra. 

Prosinački potres devastirao je dio bolnice, a u njemu statičari rade sve da ga osiguraju od naknadnih i jačih potresa. 

- Napravit će potporne skele da se spriječi urušavanje pri daljnjim podrhtavanjima. Tek kad statičari procijene da je potpuno sigurno unutra vratiti djecu, to ćemo i učiniti - kaže Mittermayer. Specijalna bolnica Gornja Bistra bolnička je ustanova koja skrbi za djecu s najtežim oblicima kroničnih bolesti. 

Trenutno imaju 105 pacijenata u dobi od nekoliko mjeseci do 47 godina, a više od 70 posto njih je nepokretno i trajno smješteno u krevetima. Hrane se putem sonde te su im potrebni cjelodnevna medicinska skrb i njega, ali i zaštita od proboja korona virusa u bolnicu. 

Čuvaju najteže bolesnu djecu: 'Nema što ne radimo da korona ne uđe u našu bolnicu...'
Čuvaju najteže bolesnu djecu: 'Nema što ne radimo da korona ne uđe u našu bolnicu...'

Bolnica Gornja Bistra jedina je ustanova takvog tipa u Hrvatskoj, a na liječenju imaju i pacijente koji cijeli život provode u bolnici i doživljavaju je kao svoj dom. 

A Specijalna bolnica Naftalan potpuno je spremna privremeno pružiti smještaj za 45 malih pacijenata, koji su im počeli stizati još u ponedjeljak. Ravnatelj Specijalne bolnice Naftalan, dr. Goran Maričić, potvrdio nam je da je premještaj počeo u ponedjeljak i sva djeca bit će premještena danas.

- Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra smještena je u dvorcu Oršić iz 18. stoljeća. Dvorac nije ravnomjerno oštećen i dio teško bolesne djece može ostati, a dio, točnije njih 45, dolazi k nama - rekao je ravnatelj  Maričić. Osim djece, u ivanićgradsku bolnicu dolaze djelatnici koji će o njima skrbiti tijekom boravka u Naftalanu.

"Ova djeca mi daju mnogo više sreće nego ja njima..."
"Ova djeca mi daju mnogo više sreće nego ja njima..."

- Djelatnici dolaze jer djeca s posebnim potrebama bolje reagiraju kad su u poznatom okruženju i s poznatim ljudima. Osim toga, kad bismo mi potpuno preuzeli skrb o njima, njihovi djelatnici ne bi imali gdje raditi. Nužno je da djelatnici dođu, ali prvotni je razlog potreba djece - govori nam ravnatelj. 

Maričić je premještaj dogovarao sa zagrebačkim županom, a kaže kako je i ministar zdravstva Vili Beroš upravo njih predložio u rješavanju ovog slučaja.  

Smatra to logičnim jer se nalaze u istoj županiji, koja im je ujedno osnivač.

Djeca koja su iz Bistre premještena u Naftalan uglavnom boluju od cerebralne paralize ili genskih oštećenja. Iako su se naviknuli na ljubav, toplinu i obiteljsko okruženje, Naftalan će im omogućiti prostor, a “stari” djelatnici svu potrebnu njegu. 

‘Naša djevojčica je u bolnici u Bistri na intenzivnoj njezi, sama je proslavila svoj 3. rođendan’
‘Naša djevojčica  je u bolnici u Bistri na intenzivnoj njezi, sama je proslavila svoj 3. rođendan’

Budući da je riječ o djeci s teškim oboljenjima, poput genetskih oštećenja, oštećenja središnjeg živčanog sustava te drugih teških malformacija, osim najsloženije zdravstvene njege potrebno im je sve ono ostalo što svako dijete treba: pažnja, ljubav i dodir. Zato djelatnici bolnice Bistra nastoje, koliko je to moguće, stvoriti obiteljsko ozračje. Svakodnevnim radom, složenim postupcima zdravstvene zaštite i brigom nastoje djeci pružiti kvalitetan život, u skladu s njihovim sposobnostima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer