Obavijesti

News

Komentari 43

Borac od rođenja: 'Naš Stjepan samo se želi igrati s vršnjacima'

Borac od rođenja: 'Naš Stjepan samo se želi igrati s vršnjacima'
3

Dječak iz Rovinja mora na rehabilitaciju koja košta 150.000 kuna. Ta bi terapija Stjepanu omogućila da se uz asistenta pridruži vršnjacima u vrtiću i da nastavi napredovati

Stjepan Budimir (3) iz Rovinja od rođenja se bori s teškim dijagnozama. Njegova majka Kristina Ileš kaže da je mališan rođen u 37. tjednu trudnoće. Tijekom porođaja ostao je bez kisika i reanimirali su ga. Stjepan je dugo željeno dijete, a Kristina i njezin suprug Anto čekali su ga punih 18 godina. Ni slutili nisu da će poslije rođenja njihov sinčić voditi najteže bitke.

- Nažalost, već pri rođenju vidjelo se da mu crijeva nisu bila do kraja razvijena, pa su ga već sutradan hitno prevezli na Kantridu. Samo dan nakon toga uspješno su mu operacijom odstranili čak 13 centimetara crijeva. Moj mali borac dobro je podnio operaciju. Međutim, dobio je sepsu, s kojom se također borio kao lav, i uspio je. Mislili smo da je nakon svega proživljenog došao kraj našim mukama, ali su se tad pojavili povišeni laktati u krvi, pa su ga zbog sumnje u metaboličku bolest prevezli u KBC Rebro u Zagrebu. Oni i dalje prate Stjepanovo stanje te kontroliraju nalaze - objasnila je Kristina, Stjepanova mama.

Još ne hoda i govori tek nekoliko riječi

Za svog mališana kaže da je veseo i drag dječačić koji voli pjevati i svirati gitaru. Međutim, iako su mu tri i pol godine, još ne govori više od nekoliko riječi i ne hoda.

- Uz pomoć pridržavanja za stol ili krevet sam se uspijeva podignuti u uspravan položaj. Stjepan je zaista divno dijete i svi koji ga upoznaju kažu da im se odmah zavuče pod kožu. Svima uvijek šalje pusice. Borimo se, a uz Božju pomoć bit će bolje - kazala je mama.

Iako su Kristina i suprug do sada uspijevali, cijela situacija ipak nadilazi njihove mogućnosti. Humanitarna udruga Istra pomaže pokrenula je akciju prikupljanja novca potrebnog za liječenje i pomoć obitelji malenog Stjepana. On je počeo tretmane u privatnoj poliklinici 21. lipnja te je avans od 10.000 kn uplaćen.

- Akcija traje i dalje jer je potrebno 66.000 kuna za prvi ciklus neurorehabilitacije. Cilj humanitarne akcije je prikupiti 150.000 kuna, koliko je procjena da će iznositi terapija koja bi Stjepanu omogućila da se uz asistenta pridruži svojim vršnjacima u dječjem vrtiću te da nastavi napredovati i rasti. Do sada je prikupljeno 100 tisuća kuna i svima se zahvaljujemo od srca - kazali su iz udruge Istra pomaže.

Svakom kunom pomažete Stjepanu

Svi koji žele pomoći mogu to učiniti uplatom IBAN: HR0923600001102913973 ISTRA POMAŽE, Tomassinijeva 12, Pula model „HR00” i poziv na broj „OIB UPLATITELJA” NAPOMENA: Za Stjepana SWIFT CODE ZA Zagrebačku Banku ZABAHR2X