Obavijesti

News

Komentari 2

Borba s komarcima: Eterična ulja mogu izazvati jaku alergiju

Borba s komarcima: Eterična ulja mogu izazvati jaku alergiju
1

Nisu li alergični na neki od sastojaka, odrasli mogu koristiti sve vrste narukvica. Na svakoj narukvici piše koliko stara djeca je smiju nositi, a jastučiće za krevetić djeca ne smiju dirati

VIDEO

U borbi protiv dosadnih insekata, kao što su komarci, postoje mnogi pripravci, takozvani repelenti, a ima ih sintetskih te na prirodnoj bazi. Mogu se nanijeti sprejanjem ili mazanjem, a ima ih i u obliku samoljepljivih trakica ili narukvica.

Narukvice i jastučići čije smo deklaracije iščitavali sadrže eterična ulja biljaka koja imaju odbijajuća svojstva po insekte. Među češčim uljima koriste se biljna ulja lavande, klinčića, citronelol, ulje eukaliptusa, cimeta i dr.

Sastojak PMD, koji se inače prirodno nalazi u ulju citronele i nekim drugim eteričnim uljima s repelentnim učinkom, dobar je u borbi protiv komaraca i ostalih insekata. Podjednako je dobar u borbi protiv uboda kao i DEET, sintetski spoj koji je u upotrebi od 1957., kad ga je počela upotrebljavati američka vojska.

Istraživanje objavljeno 2015. pokazalo je da nisu svi repelenti jednako učinkoviti te da njihov učinak ovisi i o vrsti komaraca. Navode i da proizvod na bazi ulja limunskog eukaliptusa ima sličan učinak i vrijeme djelovanja kao i sintetski DEET.

Eterično ulje limunskog eukaliptusa je sastojak koji se često pojavljuje u proizvodima koji odbijaju komarce. Zbog repelentnog svojstva često ga se uspoređuje sa sintetski dobivenim repelentima. Iz njega se također proizvodi sastojak s još jačim repelentnim svojstvima imena citridiol.

Poznati sastojak koji također ima repelentna svojstva je i geraniol. Poznat je i kao miris iz geranija i ruže, a jedan je od sastojaka koji se može pronaći u cigaretama kao korigens okusa.

Eterično ulje citronele također je vrlo učinkovito u odbijanju insekata, a može se koristiti zasebno ili u kombinaciji. I ulje citronele sadrži geraniol protiv insekata.

Poznato ljekovito ulje koje također odbija komarce je i ulje neema. Odličan je repelent, a sadrži aktivnu tvar azadirahtin. Neugodnog je mirisa po češnjaku pa se često upotrebljava u kombinaciji s drugim uljima.

I kod korištenja preparata na biljnoj bazi važno je držati se preporuka. Deklaracije navode način upotrebe, preporuke za nanošenje, mjere opreza i ograničenja te vrijeme djelovanja, odnosno učinkovitosti proizvoda. Proizvod treba koristiti u roku valjanosti navedenom na deklaraciji i na propisani način. Poštovanjem uputa mogućnost neželjenih učinaka smanjuje se na minimum, a maksimalno se postiže optimalni učinak proizvoda.

Prirodno sredstvo s učinkovitim djelovanjem može se načiniti tako da se mala količina ulja neema pomiješa s kokosovim uljem te se njime namaže koža. Kokosovo ili neko drugo ulje se stavlja iz razloga što su eterična ulja u čistom stanju obično preagresivna za kožu. Prostor u kojemu boravimo može se zaštititi tako da se na komad vate nakapa nekoliko kapi eteričnog ulja, primjerice liminunski eukaliptus, lavanda ili ulje citronele, koja imaju najbolji učinak.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21