Obavijesti

News

Komentari 4

Borba stanovnika Ilovika: 'Unuka mi je miss Amerike, a ja se borim za jedan mulić...'

Borba stanovnika Ilovika: 'Unuka mi je miss Amerike, a ja se borim za jedan mulić...'

Stanovnici Ilovika nezadovoljni su što je u projektu nove luke predviđena visina rive novog pristaništa dva metra, što je previsoko za njihova mala plovila i što se za trajanja radova ukida postojeća brodska linija

VIDEO

Stanovnici otoka Ilovika danima prosvjeduju i dežuraju kod malog mola u Mrtvaški na Velom Lošinju koji im je jedina veza za hitne intervencije. Županijska lučka uprava želi srušiti taj mol zbog gradnje nove luke, a otočani s Ilovika traže da im se dopusti pristajanje u Mrtvaški za vrijeme trajanja radova.

Mulić u Mrtvaški izgrađen je još za vrijeme austrijske uprave, a za stanovnike Ilovika to je najkraća i najsigurnija ruta koja godišnje ima tek nekoliko neplovnih dana. Alternativna linija na koju su ih izmijestili je često nepouzdana i češće ne vozi nego što vozi.

Mještani Ilovika spriječili početak radova u luci Mrtvaškoj
Mještani Ilovika spriječili početak radova u luci Mrtvaškoj

- Nisu protiv projekta gradnje nove luke, ali mole da im se za vrijeme gradnje omogući prolaz kao što je to svugdje uz gradilišta omogućeno, te da se visina nove rive od 2 metra na jednome dijelu spusti na 1,20 m ili 1,40 jer u suprotnome oni sa svojim malim plovilima više nikada neće moći pristati u tu luku. Iz Ministarstva mora je na Županijskoj sjednici rečeno da se takve promjene mogu raditi, te da se 95 % projekata sufinanciranih od EU mijenja u hodu. Ukoliko se rade izmjene unutar istih gabarita nije nužna ni nova građevinska, već se mogu raditi izmjene u hodu prije ishođenja uporabne dozvole. Linija Mrtvaška Ilovik je kratka (10 min) i sigurna. Ima maksimalno tri neplovna dana godišnje. Ona im je sigurnost i žila kucavica. Alternativna linija na koju su ih izmjestili na 2 ili više godina do Malog ili Velog Lošinja je nepouzdana, te češće NE VOZI nego što vozi. U starim dnevnicima brodova koji su na toj relaciji vozili prije 12 ili više godina evidentirano je i do 100 neplovnih dana u zimsko jesenskim mjesecima. Na taj način mlade obitelji s djecom ili bolesnici na otoku ne mogu živjeti. Nadležne za njih nije briga jer misle da ih je malo, ali oni se ne daju - napisala je jedna stanovnica Lošinja u znak podrške susjedima s Ilovika.

Na Facebook stranici Spasimo otok Ilovik mještani dokumentiraju svoju borbu za očuvanje mulića u Mrtvaškoj, a jedna od obitelji koja dežura i čuva mulić su i supružnici Franko i Nives koji su pedesetih godina prošlog stoljeća otišli živjeti i raditi u SAD, a nakon odlaska u mirovinu vratili su se u Ilovik gdje se sada bore za opstanak mulića.

Jedan od njihovih sinova želio bi ostati na Iloviku i raditi putem interneta, a unuka gospođe Nives u SAD-u je bila i miss Amerike.

Stanovnici Ilovika nezadovoljni su što je u projektu nove luke predviđena visina rive novog pristaništa dva metra, što je previsoko za njihova mala plovila, a nezadovoljni su i time što se za trajanja radova ukida dosad postojeća brodska linija Ilovik – Mrtvaška, kojom se od jednog do drugog otoka putovalo deset minuta. Umjesto u Mrtvašku brod sada treba ići u udaljeniju luku Mali Lošinj ili eventualno u nešto bliži Veli Lošinj, u slučaju lošeg vremena.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"