Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
13 komentara

Boris Tadić ponovno želi na čelo DS-a i povratak na vlast?

Nagli povratak bivšeg predsjednika Srbije u dnevnu politiku i obilazak biračkih mjesta taktika je za preuzimanje vlasti. Stanje u stranci je gore nego ikada

Dalibor Urukalović/PIXSELL
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
13 komentara

Poslije unutarstranačkih izbora kada je Dragan Đilas preuzeo vođenje Demokratske stranke (DS) od Borisa Tadića situacija u ovoj najjačoj oporbenoj stranci u Srbiji ponovno se uzburkala. Da se nešto dešava potvrdili su i nedavni unutarstranački izbori u Zemunu kada je Mladen Erceg, blizak s Tadićem, pobijedio Savu Jerkovića, kandidata vrha DS-a i njegovog predsjednika Dragana Đilasa. Jerkoviću nije pomogla niti činjenica da je vrh stranke stao iza njega u tim izborima.

Taj zadnji događaj unutar stranke podgrijao je govorkanja koja traju već nekoliko tjedana da se trenutni počasni predsjednik DS-a Boris Tadić namjerava vratiti na čelo stranke koja je do prošlih parlamentarnih izbora bila na vlasti. Prema planovima koje prenose neimenovani članovi DS-a Tadić bi se na čelo stranke vratio nakon novih unutarstranačkih izbora za koje već počeo lobirati po beogradskim odborima ali i širom Srbije.

Priča da je vrijeme za smjene u DS-u i za njegov povratak na čelo stranke

- Tadićev nagli povratak u dnevnu politiku, intenzivan obilazak biračkih mjesta u posljednjih nekoliko dana, zapravo je taktika za preuzimanje vlasti. U razgovoru sa simpatizerima po odborima Tadić priča da je vrijeme za smjene u DS-u i za njegov povratak na čelo stranke, prenose članovi DS-a. Navodno da je Tadić uvjeren da će izvanredni parlamentarni izbori u Srbiji biti održani na proljeće te da zato ne želi čekati.

Špekulira se i da bi parlamentarne izbore iskoristio i za povratak na vlast u koju bi se vratio kao dio koalicije sa Srpskom naprednom strankom Aleksandra Vučića. Navodno da o ovim planovima Tadića sve zna i vrh DS-a i Dragan Đilas koji su spremni da radi poboljšanja narušenog imidža stranke ponude Tadiću značajnije sudjelovanje u radu stranke. Potencijalni okidač za promjene mogli bi biti izbori u beogradskoj općini Voždovac.

U DS-u gore neko ikada, postoji pet raznih struja

Mišljenje je da ako DS-a na izborima u toj općini dobije manje od 15 posto glasova da će Tadić i ostali suparnici Đilasa, a prije svih bivši ministar obrane Dragan Šutanovac, iskoristiti to za kritiku vrha DS-a i Đilasa te zatražiti izvanredne unutarstranačke izbore. Srbijanski mediji navode da je situacija unutar DS-a najgora ikada te da trenutno postoji pet raznih struja. Jednu predvodi aktualni predsjednik Dragan Đilas, a njegovi suparnici su Boris Tadić, Dragan Šutanovac, Bojan Pajtić i Balša Božović.

Međusobni odnosi svih njih su prilično komplicirani tako da bi izbor bilo koga za predsjednika DS-a značio nove podjele i nove probleme. Inače, prema snazi i ugledu najznačajniji suparnici Đilasu za čelno mjestu u DS-u su upravo Tadić i Šutanovac.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message