Obavijesti

News

Komentari 32

Boro Grubišić sumnja u tajnu gradnju nuklearke kod Erduta

Boro Grubišić sumnja u tajnu gradnju nuklearke kod Erduta
1

Zašto predviđamo skladište dimenzija 72.000 prostornih metara, koje ne možemo popuniti 1400 godina? - pitao se HDSSB-ovac Grubišić tijekom rasprave u Saboru

VIDEO

Saborski zastupnici raspravljali su o prijedlogu strategije zbrinjavanja nuklearnog otpada. Sumnje da se tajno planira izgradnja nuklearke kod Erduta izrazio je Boro Grubišić (HDSSB). 

Na sumnju ga je naveo podatak da se strategijom planira izgradnja skladišta radioaktivnog otpada obujma 72.000 kubnih metara. 

- U Hrvatskoj je zanemariva količina radioaktivnog otpada od 52 kubna metra bez Nuklearne elektrane Krško. Pitamo se je li potrebna izgradnja središnjeg odlagališta radioaktivnog otpada gdje je bilo pokušaja da se u prostorne planove županija uvrsti lokacija skladištenja radioaktivnog otpada od 72.000 kubnih metara - upitao je Grubišić.

Zanima ga gdje bi ono moglo biti s obzirom da ga niti jedna županija ne želi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Hoćemo li mi postati skladište radioaktivnog otpada možda i cijeloj Europi, Europskoj uniji ako je to toliko skladišnog prostora - zanimalo je HDSSB-ovca. 

'Nema govora o uvozu nuklearnog otpada u Hrvatsku'

Draženko Pandek (SDP) poručio mu je da nema govora o uvozu nuklearnog otpada u Hrvatsku, jer ni jedna Vlada ne može uvesti preko Sabora deku ni gram nuklearnog otpada. 

Recite mi vi kako bi vi riješili tu polovicu nuklearnog otpada u slučaju da Slovenci tu polovicu ne žele uzeti. Hoćemo ih izvesti u Čad? Platimo tamo nekog lokalnog vođu pa njima to uvalimo, je li to rješenje? Pojesti ga ne možemo, rekao je Draženko Pandek

- Svaka odgovorna Vlada i čovjek mora težiti i predvidjeti rješenja i za najgore solucije. Trenutna vrlo realna solucija je da Slovenci neće htjeti uzeti našu polovicu nuklearnog otpada. Recite mi vi kako bi vi riješili tu polovicu nuklearnog otpada u slučaju da Slovenci tu polovicu ne žele uzeti. Hoćemo ih izvesti u Čad? Platimo tamo nekog lokalnog vođu pa njima to uvalimo, je li to rješenje? Pojesti ga ne možemo - uzvratio mu je Pandek. 

HDSSB-ovac mu nije ostao dužan: 'Sad ste me potpuno uvjerili da potajno pripremate nuklearnu elektranu u Erdutu. Rekao sam da je ovo tiho lobiranje, da se izgradi umjesto vodne stepenice nova nuklearna elektrana i to baš u Slavoniji. Valjda računate da će Slavonija opustiti stanovništvo i svima ostalima, pa onda eto gradi šta hoćeš u divljini jer naša sela puste kako i sami znate'.

Holy: Slavonija ne treba nuklearnu elektranu

Mirela Holy (ORaH) smatra da bi  gradnja nuklearne elektrane u Slavoniji bila pogrešna odluka ne samo iz zdravstvenih i sigurnosnih nego iz ekonomskih razloga. 

- Procjene ekonomskih stručnjaka govore da je isplativo graditi nuklearne elektrane snage 10 tisuća megawata ako gledamo ukupnu infrastrukturu, a mi bismo tu gradili kolibu, a uložili kao da ćemo graditi palaču - rekla je Holy.

I Pandek napominje da zbog odgovornsti prema budućim generacijama sa bilo kakvim inicijativama za daljnje gradnje nuklearnih elektrana moramo biti krajnje oprezni i krajnje restriktivni. 

Iz strategije nije vidljivo gdje bi bila lokacija budućeg odlagališta otpada, a nije vidljivo ni je li Vlada odustala od Trgovske gore, nakon što je tu mogućnost jednoglasno u prostornom planu odbila županijska skupština. 

Kajin:  'ća iz Istre sa tim radioaktivnim otpadom

Nezavisniog zasutupnka Damira Kajina brine mogućnost da bi odlagališta mogla biti u napuštenim rudnicima o čemu se kao mogućnosti pričalo prije 15-tak godina. Iako, svjestan je da će doći dan kada će struka morati odrediti mjesto gdje će se taj radioaktivni otpad morati smjestiti. 

- Netko bi možda pomislio kada vidi Monumente Katarine u srcu Pule da je na njih pala atomska bomba pa da bi se to tamo moglo zapravo smjestiti, ali ponavljam, 'ća iz Istre sa tim radioaktivnim otpadom - poručio je Kajin.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!