News

Komentari 1

Borrell: EU ne planira povući svoje diplomate iz Ukrajine

Borrell: EU ne planira povući svoje diplomate iz Ukrajine

„Pregovori su u tijeku“, kazao je Borrell, dodavši da ne vidi razloga da diplomati napuste Ukrajinu „osim ako Blinken ne pruži informacije koje opravdavaju taj potez“

Europska unija zasad ne planira povući obitelji svojih diplomata iz Ukrajine, rekao je u ponedjeljak šef diplomacije EU-a Josip Borrell nakon što je takav potez najavio Washington, tvrdeći da bi se vojni napad Rusije mogao dogoditi u bilo kojem trenutku.

State Department je u nedjelju objavio da je naredio obiteljima diplomata da napuste Ukrajinu zbog navodne opasnosti od ruske invazije na Ukrajinu.

„Mi nećemo to učiniti jer ne znamo nikakve posebne razloge. No američki državni tajnik Antony Blinken će nas informirati o tome“, rekao je europski predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku uoči sastanka s europskim šefovima diplomacije.

„Pregovori su u tijeku“, kazao je Borrell, dodavši da ne vidi razloga da diplomati napuste Ukrajinu „osim ako Blinken ne pruži informacije koje opravdavaju taj potez“.

Napetosti oko Ukrajine narasle su posljednjih mjeseci. Washington optužuje Kremlj da je nagomilao više od 100 tisuća vojnika u blizini ukrajinske granice, tvrdeći da je to priprema za invaziju na Ukrajinu.

Moskva pak tvrdi da ne planira invaziju, da radi u interesu svoje nacionalne sigurnosti i da odgovara na vojnu aktivnost zapada na svojim granicama te traži pravne garancije zapada da se NATO više neće širiti na istok.

Najčitaniji članci