Obavijesti

News

Komentari 6

'Bourbon je škrta firma, goriva je malo, a brod nisu popravljali'

'Bourbon je škrta firma, goriva je malo, a brod nisu popravljali'
1

Traga se za tri splavi ili liferafta. Nisu se ukrcala dvojica; električar i sekondo makine. Oni su odbili direktnu naredbu kapetana za napuštanje broda, rekao je kum nestalog kapetana

Prije dva dana došao sam u Sydney, kad sam saznao od njegove žene da ne zna ništa o mužu ni što se događa. Rekao je da su imali oduvijek problema s tim brodom jer je brod bio 12 godina u Nigeriji. Nakon toliko godina Nigerije išli su na Las Palmas gdje je bilo dokovanje i popravak broda te je brod trebao ući u novi charter trećeg listopada, rekao je za Morski.hr Joško Mrvica koji je prijatelj i kum Dine Miškića, nestalog kapetana broda "Bourbon Rhode". 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa ...

- Na dokovanju nisu popravili gdje je upravo curilo more, a firma je forsirala moga kuma da mora stići u Georgetown trećeg listopada. Prvo, brod nije imao dovoljno goriva za izbjegavanje tog uragana koji je bio ogroman. Jedina šansa je bila da ide punom brzinom i da tako dođe na vrijeme u Georgetown, što bi značilo da je morao ići ispred uragana, ali u međuvrimenu, zbog curenja mora u makinu stao je jedan motor gdje više nije bilo mjesta za povratak. To vam je profesionalna informacija i naš svakidašnji problem zbog cijene nafte - rekao je Mrvica. 

Dodao je firma čiji je brod uvijek "bila škrta i nije popravljala brod". 

Kompanija potvrdila: Iz mora je izvučeno tijelo jednog mornara
Kompanija potvrdila: Iz mora je izvučeno tijelo jednog mornara

- Ustvari u firmi rade francuski laici koji nemaju veze o ničemu pa je zbog toga jako puno pomoraca dalo otkaz i prešlo na drugu firmu - istaknuo je. 

- Brod posjeduje VDR ( crna kutija ), EPIRB koji je vani za aktiviranje distresa i dva radar transpondera koji se nose u splavi. Znači immersion suit i lifejacket su dva osnovna elementa za napuštanje broda. EPIRB, koji mora biti aktiviran jer je na hidrostatskoj kuki – nije nađen. Dva SART koji davaju radar signal drugim brodovima i avionima – nisu nađeni. To je osnova safety opreme na brodu! Imali su 4 liferafta i jedan fast rescue craft. Fast rescue craft im je bio toliko u kvaru da se ni u bonaci nije mogao spuštati - rekao je. Na pitanje jesu li se preostale tri splavi aktivirale, Mrvica je rekao da su sve splavi otpuštene te da je to potvrdila posada. 

Spasioci su uočili mrtvo tijelo i prevrnutu splav za spašavanje
Spasioci su uočili mrtvo tijelo i prevrnutu splav za spašavanje

- Traga se za tri splavi ili liferafta. Nisu se ukrcala dvojica; električar i sekondo makine. Oni su odbili direktnu naredbu kapetana za napuštanje broda. Vjerovali su da će se spasiti ako ostanu na brodu i da mogu izvući brod - rekao je za Morski.hr.