Obavijesti

News

Komentari 345

Kardinal Bozanić: Dugoročno je skromnije ono što je skuplje

Kardinal Bozanić: Dugoročno je skromnije ono što je skuplje
21

Izgradnja novih prostorija HBK stajala je 16 milijuna eura. Bozanić je istaknuo da su zahvaljujući tom projektu prehranjene brojne obitelji jer su radile hrvatske tvrtke

VIDEO

Čelni ljudi Hrvatske biskupske konferencije u četvrtak su novinarima otvorili vrata novoizgrađenih 'biskupskih dvora', u koje je do sad utrošeno 16 milijuna eura. Kardinal Josip Bozanić istaknuo je da će napokon HBK te crkvene ustanove i servisi crkve biti smješteni na jednom mjestu. Uz podzemne garaže, nedovršenu okruglu kapelicu te buduće prostorije Hrvatskog katoličkog radija i Informativne katoličke agencije koje će biti smještene u suterenu, na 11 000 četvornih metara ima mjesta i za Caritas, 74 zaposlenih, te sobe za biskupe i goste.

- Cijena gradnje bila je 1500 eura po četvornom metru, a osim što smo se trudili da sve poslove damo u ruke hrvatskim proizvođačima, posebnu pozornost posvetili smo sustavu grijanja i hlađenja. Odlučili smo se za primjenu sustava termalnih pumpi za grijanje i hlađenje. Dakle, izgradnja HBK u ovim kriznim vremenima pridonijela je zapošljavanju radnika u građevini koja je u teškoj situaciji, te su prehranjene brojne obitelji - istaknuo je kardinal Josip Bozanić. 

Na pitanje je li u recesiji biskupima doista trebala takva zgradurina u koju je ulupano 16 milijuna eura, Bozanić je odgovorio kako je on osobno uvijek za nešto skromnije.

- Koristili smo vrlo skupa ekološka rješenja. Primjerice sustav grijanja i hlađenja je jako skup, no ono što je sada skuplje, dugoročno je skromnije. U gradnji ove zgrade isključivo smo se oslonili na donatore i sa prihvaćanjem tih donacija činimo dobro za crkvu i za narod, jer smo omogućili rad i plaće.Do sada je u ovo zgradu ušlo sve iz inozemnih i domaćih donacija, a jedan dio je ušteđevina HBK. No tvrdim da niti jedna biskupija do danas nije dodijelila ništa, no uključit će se ako bude trebalo - rekao je Bozanić te usporedio cijenu kvadrata zgrade HBK s izgradnjom Muzeja suvremene umjetnosti koji je stajao 3876 eura po četvornom metru.

- Taj novac za izgradnju Muzeja sigurno nije stigao od donacija izvana - rekao je Bozanić.

U zgradi se na 2200 četvornih metara nalaze sobe za biskupe i goste te blagovaonica. U spavaćem dijelu nalazi se i šest apartmana. Iako će kako kažu biskupi, useljenje trajati mjesecima, HBK će prvu sjednicu imati već u utorak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 345
VIDEO

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline

Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju
NOVA ŠEFICA

Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju

Prosječna neto plaća u Varteksu lani je iznosila 570 eura mjesečno. Nedavno je Dražen Dobiš iz Požege smijenjen iz uprave Varteksa...
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.