Obavijesti

News

Komentari 10

Božić se oprostio od alpinista: 'Počivaj u miru moj prijatelju'

Božić se oprostio od alpinista: 'Počivaj u miru moj prijatelju'
1

Kako je objavila policija, na 57-godišnjeg Karničara se prilikom sječe u privatnoj šumi srušilo veće stablo i na mjestu je umro. U šumi je bio sam, a mrtvoga su ga kasnije našli članovi obitelji i rodbina

Poznati slovenski alpinist Davo Karničar, najpoznatiji po podvigu iz 2000. godine kada je kao prvi čovjek na svijetu neprekinuto skijao s Mount Everesta, poginuo je u ponedjeljak popodne u nesreći u šumi blizu Jezerskog, nedaleko granice s Austrijom.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa ...

Kako je objavila policija, na 57-godišnjeg Karničara se prilikom sječe u privatnoj šumi srušilo veće stablo i na mjestu je umro. U šumi je bio sam, a mrtvoga su ga kasnije našli članovi obitelji i rodbina.

Od njega se dirljivom porukom oprostio i naš proslavljeni alpinist Stipe Božić:

- Jedan od mojih najboljih prijatelja, prvi čovjek koji je skijao s vrha Mount Everesta, Davo Karničar, smrtno je stradao dok je sjekao stabla u šumi blizu svog doma u Sloveniji. Počivaj u miru prijatelju, napisao je Božić na Facebooku. 

One of my best friends, first man who has skied from the top of Mount Everest, Davo Karničar, has died in accident while...

Posted by Stipe Bozic on Monday, September 16, 2019

Karničar je bio svestrani sportaš i alpinist, instruktor skijanja i pripadnik gorske službe spašavanja, a u karijeri je imao skoro 2000 uspona na vrhove, među njima i one najviše.

Kao prvom čovjeku uspjelo mu je 2000. godine na skijama u dolinu odskijati s Mount Everesta, a prije pet godina sličan je podvig napravio i na Anapurni.

"Rodio sam se da skijam s Everesta", kazao je  svojedobno Karničar, te 2000. godine uz pomoć velike skupine ljudi i dugih priprema i ostvario svoju životnu opsesiju.

Na skijama slovenskog "Elana" se u jesen 2000. godine s "vrha svijeta" spustio u nizinu, te u neprekinutom spustu stazu završio nešto manje od pet sati kasnije u baznom taboru svoje ekspedicije, na nadmorskoj visini od 5.350 metara, a podvig je ušao i u Guinnessovu knjigu rekorda.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...