Obavijesti

News

Komentari 42

Božić u najmanjem gradu na svijetu: 'Jedva čekam da dođe Djed Mraz i donese darove'

Božić u najmanjem gradu na svijetu: 'Jedva čekam da dođe Djed Mraz i donese darove'
4

Škola u koju ide Anja Merlak (6) od njene kuće je udaljena šest kilometara. U Humu je samo šestero djece s kojima se Anja može igrati i svi su mlađi od nje

VIDEO

Jedina učenica prvog razreda iz Huma, i to nakon dugih 28 godina, šestogodišnja Anja Merlak, jedva čeka Božić i darove koji će je čekati pod borom. 

Priznaje da je ovaj Božić tužniji nego dosadašnji zbog pandemije korone, ali to je ne sprečava u igri s mlađom djecom iz Huma. 

- Pisala sam  Djedu Mrazu da želim legiće, da više ne moramo nositi masku i da prestane ta korona. A kako ide škola? Pa dobro. Volim školu i učiteljicu. Nema još ocjena, ali ja ću imati sve petice u drugom polugodištu, toliko sam dobra. Jedina sam iz Huma koja ide u OŠ Roč. To je udaljeno.... Koliko ono, tata? Aha, 6 kilometara od moje kuće. Ne volim što u kombiju do škole moram nositi masku i isto je moram imati kad idem na WC. Ali volim djecu iz razreda, koji dolaze iz drugih mjesta. Lijepo mi je. Sad će blagdani, pa idem na praznike da se malo odmorim od škole. Kada dođem kući, pišem zadaću, igram se s mlađom sekom Leom i mlađom djecom iz Huma. Stalno zavirujem pod bor da vidim je li došao Djedica. Tata i mama mi govore da je još rano, pa ga moram čekati - ispričala je vesela djevojčica. 

Ide u razred s još petero učenika iz okolnih sela. I njezin tata Aleksandar svojedobno je bio jedino dijete iz Huma koje je pohađalo prvi razred. 

- Anja je prava mudrica, svojeglava, uporna, tvrdoglava i vesela. Nije niti čudno s obzirom na to da je požurila doći na ovaj svijet. Rođena je u 28. tjednu trudnoće i težila je 1,1 kg. Ali izborila se i ostala je borac. S njom se smijemo cijeli dan. U najmanjem gradu na svijetu nema božićnog drvca i šarenih lampica, ali ga ima u svakoj kući. Ranijih godina okupljali smo se u jednoj zajedničkoj prostoriji u kojoj bismo se družili tijekom blagdana, a ove godine svatko će u svojoj kući dočekati Božić. Neobično je, pomalo tužno, ali mjere moramo poštovati. Zna to i Anja, iako nekad negoduje. U Humu je trenutno šestero djece, s kojom se igra moja mezimica, iako su mlađi. Sedmo dijete Huma je na putu. Seka Lea ima pet godina i njih se dvije odlično slažu. Malen je ovo grad, ali pun ljubavi i poštovanja prema susjedima - ispričao je tata Aleksandar. 

Baby bHum: U godinu dana su se rodila četiri mala Humljana
Baby bHum: U godinu dana su se rodila četiri mala Humljana

Anja se voli igrati s malim Andreom, koji iduće godine ide u prvi razred, pa mu, kaže tata, ona već sad govori što ga čeka. 

- Baš je posebna, pa i kad je o hrani riječ. Stalno nas pita kad će na jelovniku biti brokula i karfiol, obožava kuhanu ciklu, zapravo sve što većina njezinih vršnjaka ne voli jesti. Društvo joj pravi i maca Quin, koja ima pet mjeseci i koju je udomila s ulice - ispričao je tata, a Anja je dodala: 

- To mi je velika prijateljica, s njom na večer idem spavati. Baš volim kad prede. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk