Obavijesti

News

Komentari 51

Božica Žilić: Gradske strukture vrše pritisak na odgajateljice

Božica Žilić: Gradske strukture vrše pritisak na odgajateljice
1

Pritisci su počeli nakon što je SOMK prije deset dana organizirao prosvjed za bolje uvjete rada u vrtićima. Žilić kaže kako na odgajateljice pritisak rade "gradske strukture“ i to preko ravnatelja vrtića

VIDEO

Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK) uputio je u ponedjeljak prijavu Međunarodnoj organizaciji rada zbog pritisaka kojima su na svojim radnim mjestima izložene odgajateljice u vrtiću u proteklih deset dana, rekla je Hini predsjednica sindikata Božica Žilić.

Ravnatelji traže da se odgajateljice ne učlanjuju u sindikat

Pritisci su počeli nakon što je SOMK prije deset dana organizirao prosvjed radi zaštite dostojanstva struke i bolje uvjete rada u dječjim vrtićima, a Žilić kaže kako na odgajateljice pritisak rade "gradske strukture“ i to preko ravnatelja vrtića.

"Traži se od odgajateljica da se ne učlanjuju u naš sindikat, da ne reagiraju, da ne prosvjeduju“, tvrdi Žilić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zbog toga je sindikat Međunarodnoj organizaciji rada prijavio grubo kršenje prava na slobodu sindikalnog organiziranja, govora i izražavanja. Žilić je naglasila da je nedavni prosvjed organiziran u slobodno vrijeme odgajateljica, odnosno da se nije radilo o štrajku.

SOMK je 5. svibnja na zagrebačkom Trgu bana Jelačića organizirao prosvjed pod sloganom "Daj 5 za DPS (Državni pedagoški standard)" tražeći da se broj djece u grupama dovede u zakonske okvire. Također traže da se hitno donese plan i razvoj mreže dječjih vrtića grada Zagreba, bržu izgradnju i otvaranje novih smještajnih kapaciteta i vraćanje uvjeta i načina dodjela stimulacije koji su bili na snazi do 31. prosinca 2015. voditeljima posebnih i kraćih programa. Traži i povlačenje odredbe o plaćanju prehrane radnika i povećanje financijskih sredstava za kupnju igračaka i potrošnog materijala.

Odgajateljice podupire Anka Mrak-Taritaš

Potporu odgajateljicama uputila je predsjednica zagrebačkog Gradskog odbora HNS-a Anka Mrak-Taritaš naglašavajući da su prijetnje nedopustive prijetnje. "Želim jasno istaknuti kako HNS Grada Zagreba, kao i ja osobno, prijetnje onima koji su odgajali i odgajaju našu djecu smatramo nedopustivim", poručila je Mrak-Taritaš u priopćenju.

Naglašava da bi odgajateljice, koje upozoravaju na katastrofalno stanje u zagrebačkim vrtićima, netko trebao primiti na razgovor, a ne ih zastrašivati i prijetiti im otkazima. A onima koji ih zastrašuju i uskraćuju im ustavna prava, Mrak-Taritaš preporuča da pročitaju dvije ustavne odredbe koje govore da svi zaposleni imaju pravo osnivati sindikate i slobodno u njih stupati i iz njih istupati, te da je pravo na štrajk zajamčeno Ustavom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'
'JASAN STAV OKO SDSS-A'

VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'

Domovinski pokret odbija prijedlog Mosta s kojim bi se stvorila velika koalicija koja bi srušila HDZ. 'To nije dobra ideja', rekao je Mario Radić