News

Komentari 54

Božinović o vizama: 'To je velik iskorak, napravili smo golemi napredak na putu za ukidanje'

Božinović o vizama: 'To je velik iskorak, napravili smo golemi napredak na putu za ukidanje'

Američki državni tajnik Antony Blinken pozvao je u ponedjeljak Hrvatsku da se pridruži Programu izuzeća od viza, što je važan korak prema ukidanju viza za hrvatske državljane

Američki državni tajnik Anthony Blinken pozvao je u ponedjeljak Hrvatsku da se pridruži Programu izuzeća od viza, što je važan korak prema ukidanju viza za ulazak hrvatskih državljana u SAD.

Taj veliki korak komentirao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović za HRT.

- Ovo je veliki iskorak, zapravo je ovo najviša razina u američkoj politici koja je sad potvrdila da je Hrvatska ispunila, kako i sami kažu, ogroman napredak na ovom putu prema ukidanju viza. Tome je prethodio niz godina vrlo napornog rada, potpisivanja i implementacije desetak sporazuma s različitim američkim ministarstvima i agencijama, gdje je bila izražena politička volja i spremnost obje strane -  rekao je Božinović.

- Pandemija nas nije usporila, dapače, došli smo do ove faze gdje sad u Ministarstvu očekujemo posjet izaslanstva ministarstva domovinske sigurnosti sredinom rujna koje će onda napraviti izvješće za State department. Onda je to američka procedura koja bi trebala završiti u Kongresu - dodao je.

- Ova Vlada, na čelu s premijerom Plenkovićem, je od prvog dana krenula vrlo ambiciozno, ali smo znali da smo u stanju ispuniti sve te vrlo stroge kriterije. Bilo je nebrojeno sastanaka, posjeta i na razini Ministarstva domovinske sigurnosti i Američkog državnog odvjetništva, Terrorist screening centra, FBI-a, DEI-e. Mi smo danas, kao što je i naglašeno, obostrani partneri, naši sustavi i naše službe vrlo dobro surađuju i ovo će biti potvrda toga čiju će korist prije svega osjetiti hrvatski građani - zaključio je Božinović.

Najčitaniji članci