Obavijesti

News

Komentari 10

Božinović objasnio novu proceduru za prelazak granica: Popis država objavit će HZJZ

Božinović objasnio novu proceduru za prelazak granica: Popis država objavit će HZJZ

Popis država prema kojima će se primjenjivati posebne epidemiološke mjere određivat će HZJZ, a svi će putnici iz tih zemalja pri ulasku u Hrvatsku morati imati negativan test ili ići u izolaciju na 14 dana

VIDEO

Na današnjoj presici Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović rekao je da je donesena nova odluka o prelasku granice za neobvezna putovanja, osobito iz država gdje se proširio novi soj koronavirusa.

Popis država prema kojima će se primjenjivati posebne epidemiološke mjere određivat će Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a svi će putnici iz tih zemalja pri ulasku u Hrvatsku morati imati negativan test ili ići u izolaciju na 14 dana.

Božinović: Nema popuštanja mjera, produžujemo ih do 31.1.
Božinović: Nema popuštanja mjera, produžujemo ih do 31.1.

Države koje su trenutno na tom popisu su Velika Britanija i Južna Afrika kod kojih su otkriveni novi sojevi korona virusa i koje bilježe najveći broj zabilježenih slučajeva zaraze.

- Nova odluka je usklađena s preporukama Europskog vijeća, a popis država koji je sastavni dio odluke donosit će HZJZ. Prema tim putnicima primjenjivat će se posebne epidemiološke mjere što znači da će pri ulasku u Hrvatsku morati pokazati negativan test ili ići u izolaciju na 14 dana. Karantena se može skratiti na sedam dana ako osoba sama obavi PCR test i on bude negativan - rekao je Božinović.

Rekord u Britaniji: Umrlo čak 1564 zaraženih u jednom danu
Rekord u Britaniji: Umrlo  čak 1564 zaraženih u jednom danu

Posebna pravila pri ulasku u Hrvatsku vrijedit će i za putnike iz trećih zemalja. Naime, putnicima koji dolaze iz tih zemalja s ciljem dopremanja pomoći potresom pogođenim područjima, bit će omogućen ulazak zemlju bez predočenja negativnog testa. 

- Zbog povećanog broja osoba koje putuju s ciljem dopremanja pomoći uvedena su posebna pravila te će isti moći ući u Hrvatsku temeljem prethodne suglasnosti Stožera bez testa. Putnici koji ulaze u Hrvatsku iz trećih zemalja imat će slične uvjete kao oni koji putuju iz EU, ali po dolasku iz trećih zemalja zbog neodgodivih razloga, kao što su primjerice sahrane, ulazak će se ograničiti na maksimalno 12 sati - dodao je Božinović.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.