Obavijesti

News

Komentari 15

Božinović: 'Odluka o otvaranju tržnica moguća je već sutra'

Božinović: 'Odluka o otvaranju tržnica moguća je već sutra'
1

Saborski zastupnici zatražili su u ponedjeljak hitno otvaranje tržnica jer mali OPG-ovi ne mogu opstati poslujući online. Ministar Božinović najavio je da je odluka o tome, u dogovoru s lokanim stožerima, moguća sutra

VIDEO

Traju sastanci s lokalnim stožerima civilne zaštite i udrugama gradova i općina i kada dobijemo povratnu informacije o tome koje su mjere poduzete odluka o otvaranju tržnica će biti objavljena, očekujem da to može biti vjerojatno već i sutra, poručio je ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović u ponedjeljak u Saboru zastupnicima koji su zatražili hitno otvaranje tržnica. 

Božinović je u Saboru predstavio paket od četiri zakona kojima se produljuje valjanost osobnih iskaznica, vozačkih dozvola, oružanih listova i putovnica, kako bi građani što manje dolazili na policijske šaltere. Svim građanima kojima osobna iskaznica istekne za trajanja epidemije, ona će vrijediti i 30 dana nakon isteka. Građanin koji je već podnio zahtjev za novu osobnu iskaznicu, a nije ju preuzeo, moći će to učiniti  30 dana nakon epidemije. Isto vrijedi i za vozačku dozvolu, za odjave vozila, podizanje već izdanih dozvola i dokumenata o nadzornom pregledu. Novi rokovi ne vrijede za tehnički pregled i registraciju vozila. Njih će građani i gospodarski subjekti i dalje obavljati u propisanim rokovima zbog sigurnosti prometa na cestama

Zastupnici su prisustvo ministra iskoristili priliku za niz pitanja. 

- Vlada i premijer su među prvima detektirali da se nešto događa u Kini i onda i danas bilo je previše nepoznanica da bi se moglo govoriti o tome hoće li doći u Europu. No činjenica je da se razgovaralo i da nas ova epidemija nije iznenadila u odnosu na neke druge države, pa i nama susjedne države. A u prilog tome govori podatak da mi imamo linearan rast - odgovorio je SDP-ovom Franku Vidoviću na pitanje zašto neke mjere nisu uvedene ranije ako je već 9. siječnja održan sastanak u Vladi oko koronavirusa.

Linearan, a ne eksponencijalan rast broja zaražanih korona virusom, dodao je, pokazuje da je situacija pod kontrolom.

Na pitanje o e-propusnicima, istaknuo je kako je do jutros izdano njih više od 520.000.

Hrvoja Zekanovića, predsjednika Suverenista, zanimalo je hoće li se odustati od prijedloga da se građane prati putem mobitela.

- Mi promišljamo o svim mogućnostima kako bi se smanjilo širenje zaraze. A kakvo je rješenje ovog pitanja i kako će se riješiti ne mogu reći jer to nije resor unutarnjih poslova. Mislim da se, kako se sad stvari odvijaju, pokazuje i da ove metode koje su primijenjene mogu davati rezultate, ali sve će ovisiti o tome kako se epidemija bude razvijala - rekao je Božinović.

Nezavisni Tomislav Panenić upitao ga je da li štite dovoljno policijski sužbenici koji su u svakodnevnom kontaktu s velikom količinom ljudi i da li imaju dovoljno zaštitne opreme. 

- Oni svi imaju zaštitnu opremu. Nema službenika koji nema zaštitnu opremu. Mi smo kroz kontakte i nabavku velike količine te opreme osigurali da policijaci i druge žurne službe imaju zaštitnu opremu. QR kod na e-propusnicima je upravo doprinos da se smanje fizički kontakti - rekao je Božinović.

A što je s lovcima, upitao je HSS-ov Davor Vlaović, na što je Božinović poručio kako prema preporukama epidemiološke službe lov nije poželjan jer predstavlja epidemiološki rizik i uključuje niz aktivnosti prije i poslije lova.

Na opasku mostovog Marka Sladoljeva da nikad ne spominje navijačke skupine kada zahvaljuje svima koji pomažu građanima tijekom ove krize, Božinović je zahvalio je svim volonterima pa tako i navijačkim skupinama koje su se angažirale.

Većina Klubova raspravila je nakon toga paket od četiri zakona kojima se produljuje valjanost isprava te ga podržala, no SDP u tim zakonima ne vidi svrhu. 

- Ovi zakoni služe za bacanje prašine u oči. Što vam vrijedi da možete izaći iz zemlje, ako se ne možete vratiti u nju. Kao činimo uslugu našim građanima, a ustvari su ovi zakoni bez svrhe - poručio je SDP-ov Ranko Ostojić dodavši kako je trebalo produžiti valjanost i prometnih dozvola te obustaviti tehničke preglede.

- Ne znam koja je veća opasnost - da imamo nepregledano vozilo, koje je vjerojatno tehnički ispravno ili okupljanje u stanicima za tehnički pregled vozila. I to je trebalo biti riješeno kao i za ostale dokumente - istaknuo je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa