Obavijesti

News

Komentari 775

Prosvjednici potrgali zastavu EU; Kerum se zamalo potukao

Prosvjednici potrgali zastavu EU; Kerum se zamalo potukao
44

Ogorčeni branitelji traže zaustavljanje pregovora s Europskom Unijom zbog presude generalima. Željka Keruma je u Splitu na bini napao bivši tajnik Torcide

VIDEO

Na zagrebačkom prosvjedu okupilo se oko 10.000 ljudi uz povike Izdaja, izdaja poslali su jasnu poruku Vladi. Tražili su ostavke i raspisivanje izbora te prekid pregovora s Europskom Unijom dok se ne oslobode generali Gotovina i Markač. Organizator skupa Željko Sačić tražio je povlačenje hrvatskih vojnika iz Afganistana, ispriku Borisa Tadića, ukidanje abolicije te procesuiranje ratnih zločina te je prozvao hrvatske intelektualce koje smatra odgovornima za stanje u državi. Za presudu generalima najviše krive Stjepana Mesića, aktualnu Vladu i predsjednika Josipovića. Prema njima slila se najveća količina ogorčenja. Sačić je nerealno rekao da je na Trgu oko 50.000 ljudi, što policija nije potvrdila. 

Rastrgali zastavu Unije 

Jedan od prosvjednika žarko je želio skinuti zastavu EU obješenu na stupu glavnog gradskog trga. Nekoliko puta se penjao kako bi je skinuo. Na koncu su je uspjeli skinuti i rastrgati. Umjesto nje objesili su hrvatsku zastavu. 

Nisu pozivali na nasilje, no bilo je incidenata poput pjevanja 'Jure i Bobana' i povika 'Za Dom spremni'. Na kraju se jedna manja skupina prosvjednika 'pokoškala' zbog zastave 'Ne u EU'. Te prosvjednike nitko nije želio pratiti ispred zgrade HDZ-a gdje su oni željeli da se prosvjed nastavi. Izgledalo je kao da će se potući s ostalima, no na kraju je Sačić smirio strasti. 

Na kraju prosvjeda policije je privela trojicu prosvjednika. Dvojicu zbog trganja zastave, a jednoga zbog paljenja baklje. Kako doznajemo među njima je Dubravko Krčmarek, kojeg je policija već privodila jer je prosvjedovao. 

Tijek prosvjeda možete pročitati ovdje >>>

Kerum se pohrvao sa mladićem na bini

Prosvjed na Rivi počeo je poprilično letargično. Ispred bine okupilo se dvije-tri tisuće prosvjednika, dok su ostali građani mirno ispijali kavice i šetali s djecom po najpopularnijoj splitskoj šetnici. Na bini su se pak izmjenjivali govornici, uglavnom nepoznati i samim prosvjednicima. Vrijeđali su Stipu Mesića, Ivu Josipovića i Jadranku Kosor, a iz publike se u nekoliko navrata zaorilo "Mesiću cigane, Mesiću cigane".

Sve je slutilo na još jedno beskrvno okupljanje poput nedavnih splitskih antivladinih prosvjeda.

Ali samo do trenutka dok se na pozornicu nije popeo gradonačelnik Kerum.

U crnom odijelu i kravati, Kerum je pozdravljen pljeskom, ali i komentarima kako se udebljao te u posljednje vrijeme zanemario tjelovježbu i odlaske u teretanu.

Čim je progovorio iz publike su krenula neumjesna dobacivanja. 

- Što ti imaš govoriti, đubre jedno. Makni se iz Hajduka, viknuo je jedan mladić. Neki mediji javljaju da se radi o bivšem tajniku Torcide.

Gradonačelnik mu nije ostao dužan:

- Ma ti ne znaš ni što govoriš. Ti si jedan urbani Jugoslaven, rekao mu je Kerum i nastavio s analizom aktualne situacije.

Ali mladić je pojurio kroz masu, a iz publike se čuo paničan ženski glas:

- Zaustavite ga, neka ga netko zaustavi!

Ali nitko ga nije zaustavio iako je oko bine bilo bar 50 policajaca i redara.

Mladić se popeo na binu, unio u lice Kerumu i upitao ga:

- Tko ti je urbani Jugoslaven?

U tili čas su se pohrvali, a Kerum ga je spretnim zahvatom  udaljio od sebe. U to su ipak stigli redari i udaljili bijesnog mladića s bine.

Kerum je nastavio s govorom:

- Ne dopustite da komunisti zavladaju Hrvatskom. Ovo sve ide u smjeru nove Jugoslavije. Ovo je nastavak srpske agresije. Lani je Josipoviću gost na Brijunima bio Tadić. Pa na što ovo sve sliči, zapitao se Kerum i odjednom, na opće iznenađenje, iz petnih žila zapjevao:

- Srijem, Banat i Bačka, tri srca junačka...

A Riva je zagrmjela:

- Zovi, samo zovi...

Iza kulisa prosvjeda, a samo nekoliko metara dalje od bine, u tišini je u subotnje jutro otvoren kafić Fani Horvat.

Rijeka: Biondiću kriv Mesić i Josipović

 Više od 500 branitelja i članova udruga proizašlih iz Domovinskog rata, okupilo se u subotu u 11 sati na Mostu hrvatskih branitelja u Rijeci kako bi mirnim prosvjedom dali potporu osuđenim generalima Gotovini i Markaču. S Mosta su krenuli rijhečkim Korzom i zaustavili se na Jadranskome trgu gdje se Mile Biondić, predsjednik UHDDR-a obratio nazočnima. - Dajmo potporu našim generalima, našim herojima i ponosu. Ako su oni zločinci, tada su svi hrvatski branitelji dio zločinačkog pothvata, započeo je Biondić. Pitamo se kome treba ovakva Europa i ovakvo sudstvo? Mi smo živi svjedoci Domovinskog rata koji ćemo djeci govoriti i učiti ih da su Bljesak i Oluja bile dvije najveličanstvenije pobjede, te da je Domovinski rat najsvjetlija povijest Hrvatske. Ako je obrana naših domova bio grijeh, onda nek nam svima sude, rekao je i dodao da je bivši predsjednuik Stjepan Mesić izdajnik naroda. 

- Britanskome novinaru dao je uvid u tajne arhive. Suodgovoran je za presudu jer je tužiteljima dostavio dokumentaciju, rekao je. Lijepe riječi Biondić nije imao ni za sadašnjeg predsjednika Ivu Josipovića.

 - On je kao pomoćnik Račana, izručio Hrvatsku Haagu, a kao pravnik nije pokazao nikakav interes da obrani naše generale.

Kosor se sastala s braniteljima i Čermakom u Banskim dvorima

Premijerka Kosor u subotu ujutro u Banskim dvorima primila je predstavnike 40 udruga branitelja. Na sastanak došao je i general Ivan Čermak te svi ministri. Na sastanak su došli predsjednik Akademije pravnih znanosti Željko Horvatić i umirovljeni general Damir Krstičević, koji je savjetnik premijerke.

Udruge branitelja nakon sastanka sa premijerkom i ministrima pozvale su sve branitelje na jedinstvo te naglasili da je sada važno da se učini sve da se u žalbi pri Haaškom sudu ospori i ukloni formulacija zločinačkog poduhvata. Predsjednica zajednice udovica Neda Balog rekla je kako će tražiti odgovornost svih onih koji su svjedočili na Haaškom sudu i doprinijeli ovakvoj presudi generalima. 

Premijerka Kosor rekla je da branitelji imaju pravo izražavati nezadovoljstvo, no da sada treba sjesti za stol i dogovoriti kako da se ospori presuda generalima.

Sve o presudi generalima Gotovini i Markaču pročitajte u specijalu >>>

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 775
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.