Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
181 komentara

‘Branitelji imaju prednost ako ispune sve uvjete iz natječaja’

Ministar Tomo Medved tvrdi da nije tražio da branitelji imaju prednost pri izboru ravnatelja škola. Ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak tvrdi da je tražio

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
181 komentara

I tijekom mojeg ministarskog mandata u zakonu je stajalo da nezaposleni branitelji imaju prednost pri zapošljavanju. Ali nisu mogli biti na rukovodećim mjestima.

Nakon braniteljskih prosvjeda to se promijenilo i ja se s time ne slažem. Ako je netko bio hrabar skočiti na tenk, to ne znači da ima referencu biti direktor Ine ili Podravke, komentirao je bivši ministar branitelja Predrag Matić naputak koji je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak poslala svim školama.

NASTAVNICI U ŠOKU Branitelji bez posla u prednosti na izboru za ravnatelje škola

Javnost zgrožena

U njemu piše da prednost pri zapošljavanju na mjesto ravnatelja imaju branitelji Domovinskog rata. Iako se jučer pravdala da to nije njezina odluka, nego samo pojašnjava postupak koji je propisan Zakonom o braniteljima, Matić tvrdi da je sve znala.

- Treba je podsjetiti da se prilikom izrade zakona konzultiraju sva ministarstva koja su u njega uključena. Budući da je njezino ministarstvo dalo odobrenje, znala je, a sad se čudi. Ovo vodi do toga da branitelji postanu omiljeni u društvu kao partizani 1991. - oštar je bio Matić.

BRANITELJI - RAVNATELJI Matić: To je šatoraški zahtjev, tako to ni partizani nisu radili

Divjak je 16. svibnja naložila osnovnim i srednjim školama, kao i đačkim domovima da daju prednost nezaposlenim braniteljima kod zapošljavanja na ravnateljskim mjestima. U naputku, od kojeg se službeno ogradilo i Ministarstvo hrvatskih branitelja, stoji da: “U situacijama kad se na natječaj za ravnatelja jave i osobe koje prednost ne ostvaruju, izbor ravnatelja obavlja se samo između osoba koje ostvaruju prednost”. Osim njih, pravo prednosti ostvaruju i djeca stradalih i nestalih branitelja, hrvatski ratni vojni invalidi, ratni dragovoljci te članovi uže i šire obitelji smrtno stradalog i nestalog branitelja. Krešo Beljak (HSS) čak je najavio da će zbog tog naputka poderati braniteljsku iskaznicu.

- Ovo je sramotan i nakaradan zakon. Živimo u državi u kojoj se stvorila kasta ljudi koji misle da imaju veća prava od ostalih. I sam sam hrvatski branitelj i ozbiljno razmišljam o tome da poderem braniteljsku iskaznicu te se odreknem svih prava koja proizlaze iz svih zakona. Svi koji traže veća prava od ostalih su ratni profiteri - poručio je Beljak.

TOMISLAV KLAUŠKI I to je reforma obrazovanja: Branitelji će ovladati školama

Divjak povlači naputak

Cijelu aferu u četvrtak nam je komentirao i ministar branitelja Tomo Medved.

- Ma neka drapa braniteljske iskaznice tko god hoće drapati. Ja zaista ne vidim u čemu je problem. Hrvatski branitelji imaju pravo prednosti na rukovodeća mjesta, ali samo pod jednakim uvjetima. Hoće li se javiti jedan ili niti jedan, ja to ne znam - komentirao je Medved.

U priopćenju koje je stiglo iz njegova ministarstva piše da je Ministarstvo obrazovanja od Ministarstva branitelja još 9. ožujka 2018. zatražilo očitovanje vezano oko postupaka izbora i imenovanja ravnatelja školskih ustanov. U priopćenju Medvedovog ministarstava se naglašava kako branitelj “ima prednost pri zapošljavanju u odnosu na ostale kandidate samo ako je prilikom natječajnog postupka ostvari jednak broj bodova/glasova kao najbolji kandidat”.

UDRUGA RAVNATELJA ŠKOLA: 'Nemamo još stav oko upute za davanje prednosti braniteljima'

- Važno je napomenuti kako tekst iz Upute ne proizlazi iz očitovanja MInistarstva hrvatskih branitelja. Iz očitovanja Ministarstva branitelja proizlazi da se postupci vezani za imenovanje na tzv. mandatne funkcije trebaju provoditi sukladno posebnim propisima za određenu ustanovu i da branitelji iz Domovinskog rata imaju pravo prednosti samo pod jednakim uvjetima - stoji u dopisu Ministarstva hrvatskih branitelja. Ministrica Divjak zatražila je danas hitan sastanak pravnih službi Ministarstva obrazovanja oko tumačenja zakona. Pozvala je škole da do daljnjeg ne provode sporni naputak.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message