Obavijesti

News

Komentari 360

Branitelji bez posla u prednosti na izboru za ravnatelje škola

Branitelji bez posla u prednosti na izboru za ravnatelje škola
1

Ravnatelji nemaju ništa protiv da hrvatski branitelji imaju prednost pri zapošljavanju, uostalom mnogo je i samih nastavnika i ravnatelja danas u toj kategoriji. Ali ih zabrinjava jedna druga stavka

VIDEO

Nezaposleni branitelji imat će prednost pri izboru za ravnatelje škola i učeničkih domova, stoji u Odluci koju je potpisala ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.  Ministar branitelja Tomo Medved ne vidi ništa sporno u Odluci, štoviše, kaže, ministrica je nekoliko puta tražila njihovo mišljenje. 

- Govorimo o izboru osobe pod jednakim uvjetima. Dakle, svi uvjeti moraju biti zadovoljeni i ako se jave dvije osobe koje ispunjavaju sve uvjete, a neka od njih je u kategoriji dragovoljca Domovinskog rata, vojnih invalida, djece nestalih hrvatskih branitelja -  osoba koja je dala doprinos u obrani domovine ima prednost - kaže Medved, prenosi HRT.

Ravnatelji nemaju ništa protiv da hrvatski branitelji imaju prednost pri zapošljavanju, uostalom mnogo je i samih nastavnika i ravnatelja danas u toj kategoriji. Ali ih zabrinjava jedna druga stavka u odluci - "u uputama isključivu prednost imaju nezaposleni branitelji s osam godina staža u školi". 

- Problem je što oni automatski preskaču izbornu proceduru i nemaju jednake uvjete sa svim ostalima. Samo nezaposleni branitelj može ostvariti tu prednost. Svi ostali branitelji, iako rade u školi, to nemaju - upozorava Suzana Hitrec iz Udruge srednjoškolskih ravnatelja. 

'Diskriminiraju se žene i branitelji koji već jesu ravnatelji'

Najavila je da će se ravnatelji, ako bude trebalo, obratiti i Ustavnom sudu jer se, kaže odlukom uskraćuju njihova prava. Obespravljeni su, kazala je Hitrec za Jutarnji, i postojeći ravnatelji branitelji koji nemaju prednost jer nisu nezaposleni. 

Sadašnji ravnatelji škola razočarani su jer, kažu, radi se o čistoj političkoj odluci i dodvoravanju, što je 'čista sramota'. 

Sindikalac Željko Stipić za Jutarnji komentirao je kako je ova odluka diskriminirajuća za žene, koje čine oko 80 posto zaposlenih u školama. Osim toga, naglašava, odričemo se i mlađih od 45 godina koji u ratu niti nisu mogli sudjelovati. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 360
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"