Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
360 komentara

Branitelji bez posla u prednosti na izboru za ravnatelje škola

Ravnatelji nemaju ništa protiv da hrvatski branitelji imaju prednost pri zapošljavanju, uostalom mnogo je i samih nastavnika i ravnatelja danas u toj kategoriji. Ali ih zabrinjava jedna druga stavka

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
360 komentara

Nezaposleni branitelji imat će prednost pri izboru za ravnatelje škola i učeničkih domova, stoji u Odluci koju je potpisala ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.  Ministar branitelja Tomo Medved ne vidi ništa sporno u Odluci, štoviše, kaže, ministrica je nekoliko puta tražila njihovo mišljenje. 

- Govorimo o izboru osobe pod jednakim uvjetima. Dakle, svi uvjeti moraju biti zadovoljeni i ako se jave dvije osobe koje ispunjavaju sve uvjete, a neka od njih je u kategoriji dragovoljca Domovinskog rata, vojnih invalida, djece nestalih hrvatskih branitelja -  osoba koja je dala doprinos u obrani domovine ima prednost - kaže Medved, prenosi HRT.

Ravnatelji nemaju ništa protiv da hrvatski branitelji imaju prednost pri zapošljavanju, uostalom mnogo je i samih nastavnika i ravnatelja danas u toj kategoriji. Ali ih zabrinjava jedna druga stavka u odluci - "u uputama isključivu prednost imaju nezaposleni branitelji s osam godina staža u školi". 

- Problem je što oni automatski preskaču izbornu proceduru i nemaju jednake uvjete sa svim ostalima. Samo nezaposleni branitelj može ostvariti tu prednost. Svi ostali branitelji, iako rade u školi, to nemaju - upozorava Suzana Hitrec iz Udruge srednjoškolskih ravnatelja. 

'Diskriminiraju se žene i branitelji koji već jesu ravnatelji'

Najavila je da će se ravnatelji, ako bude trebalo, obratiti i Ustavnom sudu jer se, kaže odlukom uskraćuju njihova prava. Obespravljeni su, kazala je Hitrec za Jutarnji, i postojeći ravnatelji branitelji koji nemaju prednost jer nisu nezaposleni. 

Sadašnji ravnatelji škola razočarani su jer, kažu, radi se o čistoj političkoj odluci i dodvoravanju, što je 'čista sramota'. 

Sindikalac Željko Stipić za Jutarnji komentirao je kako je ova odluka diskriminirajuća za žene, koje čine oko 80 posto zaposlenih u školama. Osim toga, naglašava, odričemo se i mlađih od 45 godina koji u ratu niti nisu mogli sudjelovati. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message