News

Komentari 56

Branitelji su na Pagu sazidali kameni križ dug čak 35 metara

Branitelji su na Pagu sazidali kameni križ dug čak 35 metara

Zavjetni križ zahvale sazdan od paškog kamenja polegnut je na obronak kraj Žigljena te će ga vidjeti i s kopna svi ljudi koji budu vozili podvelebitskom cestom

Zavjetni križ zahvale u subotu u sedam sati krenulo je zidati stotinjak branitelja okupljenih oko braniteljskih udruga na Pagu. Križ sazdan od paškog kamenja polegnut je na obronak kraj Žigljena te će se vidjeti i s kopna svim ljudima koji budu vozili podvelebitskom cestom. Dug je 35 metara,  širok 20, a suhozid koji ga čini,  širok je dva metra, a visok metar i pol. Zavjetni križ imat će i hrvatski grb kojemu će crvene kocke biti napravljene od granita, a bijele od oblutaka s plaže.   

- Trebat će nam 200 kubika materijala. Već nas  je zapeklo sunce, grije bar 30 stupnjeva, a tek je deset sati. No, prema našim procjenama trebali bismo biti gotovi do podne, najdulje jedan sat, a onda ćemo se odmoriti i podružiti. Drago nam je da se zidanje križa poklopilo s dolaskom Svetog Oca u Sarajevo, a križem želimo pozvati na jedinstvo branitelja  - kazao nam je Eugen Zabo, tajnik Udruge hrvatskih branitelja veterana Domovinskog rata (UHBVDR) Novalja. Dodao je da Pažani znaju zidati suhozide jer su s time rođeni, a pomogli su im i "gostujući" branitelji s Krka, Škabrnje i Gospića.

Najčitaniji članci