Obavijesti

News

Komentari 252

Branitelju ni nakon 24 godine ne daju hrvatsko državljanstvo

Branitelju ni nakon 24 godine ne daju hrvatsko državljanstvo
2

Zadužio Hrvatsku: Prošao je pokupsko, dubrovačko i gospićko ratište. Branitelju Rajku Kovačeviću (60) tri su puta odbili zahtjev. Svaki put navode drugo obrazloženje

VIDEO

Ponovno su mi odbili dati državljanstvo. Ovaj put razlog su meni nepoznati tajni podaci koje mi službenici nisu htjeli navesti.
Rekao nam je to vidno ogorčeni Rajko Kovačević (60), hrvatski branitelj. 

POGLEDAJTE VIDEO: Rajko govori o svojoj borbi oko hrvatskog državljanstva

Pokretanje videa...

00:52

Njegova borba sa sustavom traje dulje od 24 godine, a u Zagrebu živi još od 1986. godine. 

- Rođen sam u Sarajevu, no moj dom je uvijek bila Hrvatska. Priključio sam se vojsci 90-ih i prošao brojna ratišta – kaže Kovačević. 

U četiri godine prošao je pokupsko, dubrovačko i gospićko ratište. Za sudjelovanje u Oluji dobio je spomenicu i zahvalnicu, no državljanstvo i dalje nema. Iako je zahtjeve slao nekoliko puta, Ministarstvo unutarnjih poslova službeno je zaprimilo tek njih tri. I svaki put su ga odbili. 

- Prvi put sam ga zatražio 1992. Tada su mi rekli da nisam dovoljno godina proveo u zemlji. Nakon toga su rekli da nemaju interesa da postanem državljanin, a sad spominju nepoznato tajno mišljenje – kaže Rajko i pokazuje nam dokumentaciju.

Njegov problem objavili smo još 2013. Dva dana od objave priče u policiji ga je čekala iskaznica s podacima o privremenom boravištu do 2018.

- Tada su mi rekli da je to privremeno i da će se državljanstvo brzo riješiti. Policijski šefovi su mi rekli da policija nema ništa protiv mene. Kriminalac nisam jer bih inače bio u zatvoru - kaže Rajko. 

No prema Zakonu o hrvatskom državljanstvu, Rajko bi morao imati status stalnog, a ne privremenog boravka. Zakonski će to biti moguće tek 2021., iako će mu to biti 35. godina boravka u Hrvatskoj. 

Za njegov status i muku najviše brine supruga Vesna Vereš. Nedavno je operirala tumor, no liječnici su joj rekli da se ne smije živcirati jer bi joj se bolest mogla vratiti. 

- Kako da ne brinem kad Rajka maltretiraju bez ikakvog razloga. Sve mi je gore - kaže Vesna sa suzama u očima. Da je Rajko dobar susjed koji svima želi pomoći potvrdili su i njegovi zagrebački susjedi. 

- To što mu rade je neljudski i svakako bi mu trebali dati državljanstvo bez ikakve odgode. Vesnu i Rajka poznajemo više od 30 godina i nikad od njih nismo čuli ružnu riječ – kažu Kovačevićevi susjedi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 252
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature