Obavijesti

News

Komentari 131

Branje gljiva, šparoga i kestena može vas koštati i 7000 kuna!

Branje gljiva, šparoga i kestena može vas koštati i 7000 kuna!
2

ZA TARTUFE SE PLAĆA: Dozvola za ukusne podzemne gljive je između 160 (dnevna) i 1360 kuna (godišnja). Plaća se i po kilogramu: 40 za crni, a 160 kuna za slavni bijeli tartuf

VIDEO

Prije sakupljanja nadzemnih gljiva, biljaka ili njihovih dijelova koji služe kao hrana te ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja za osobne potrebe treba pribaviti dozvolu Hrvatskih šuma. Zahtjev se šalje poštom ili mailom i više se ne plaća naknada, a dozvola vrijedi do kraja godine u upravi šuma koja ju je i izdala.

Najvažnije su to izmjene Pravilnika o korištenju nedrvnih šumskih proizvoda Hrvatskih šuma kojom je nakon četiri godine ukinuta naplata dozvola za građane koji žele skupljati šumske plodove. Prije su se, objašnjavaju u Hrvatskim šumama, izdavale dozvole za dan, tjedan, mjesec ili godinu te su stajale, ovisno o vrsti i trajanju, između 10 i 200 kuna.

- Naplata ostaje za tartufe koji kao visoko komercijalni proizvod nisu obuhvaćeni ovim pravilnikom - kažu u Hrvatskim šumama.
Tartufari će tako dnevnu dozvolu za sakupljanje bijelih i crnih podzemnih gljiva plaćati 160 kuna, tjednu 400, mjesečnu 680, a godišnju 1360 kuna. Uz dozvolu, po prikupljenom kilogramu bijelih tartufa platit će 160, a crnih 40 kuna. To su iznosi bez PDV-a.

S obzirom na to da se cijene crnih tartufa izražavaju u stotinama eura po kilogramu, a bijelih, posebno većih komada, i u tisućama, cijene dozvola ne čine se (pre)velikima.

Tko skuplja plodove, gljive ili bilje za preradu, trgovinu i drugi promet, plaća ih i po kilogramu. Imela je tako kunu, majčina dušica kunu i pol, kesten dvije, borovnica pet, vrganj 10, a šparoge 20 kuna.

U izmjenama pravilnika nema odredbi o kaznama za branje šumskih plodova bez dozvole. Kazne i nisu u nadležnosti Hrvatskih šuma, nego šumarske inspekcije. Od 2013. dosad, kad su se dozvole naplaćivale, ilegalnim sakupljačima gljiva ili kestena prijetile su kazne i do 7000 kuna.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike Pravilnikom o sakupljanju zavičajnih divljih vrsta propisalo je količine koje se smiju prikupiti po danu za osobne potrebe i za to dozvola ministarstva ne treba.

- Prema Zakonu o šumama, Hrvatske šume moraju voditi računa o korištenju svih šumskih proizvoda, pa tako i nedrvnih - pojašnjavaju u toj državnoj tvrtki zašto ipak traže od sakupljača da ishodi dozvolu, iako je ona besplatna.

Hrvatske šume nisu nadležne za šume u privatnom vlasništvu pa njihovi vlasnici odlučuju hoće li dopuštati branje i sakupljanje plodova na svom posjedu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 131
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.