Obavijesti

News

Komentari 7

Brat bivšeg hajdukovca pokosio ljude, sad su mu smanjili kaznu

Brat bivšeg hajdukovca pokosio ljude, sad su mu smanjili kaznu
1

Županijski sud u Zagrebu umanjio je kaznu zatvora Mati Tomasovu (36), bratu bivšeg nogometaša Hajduka Marina Tomasova, koji se 2010. godine motorom zabio u petero umirovljenika i teško ih ozlijedio

VIDEO

Mato Tomasov se, podsjećamo, 2010. godine svojim Kawasakijem zabio u petero umirovljenika koji su se upravo vraćali s večernje mise u mjestu Dobropoljani na otoku Pašmanu. 

Stradali umirovljenici ostali su ležati na cesti – bračni parovi Marica i Ante Ćosić, Zorica i Stanko Tomasov, te Anka Ladić. Među prvima pomoć im je tada pružio bivši saborski zastupnik i liječnik Andrija Hebrang, koji je tuda prolazio automobilom, piše Slobodna Dalmacija.

– Ležali su na cesti i vidio sam da su teško ozlijeđeni. Jedna je gospođa imala stravičan otvoreni prijelom donjeg dijela potkoljenice. Susjedi su donijeli deke, plahte i letve kojima sam unesrećenima imobilizirao noge, nakon čega su odvezeni u bolnicu, rekao je tada Hebrang.

Zorica i Stanko Tomasov zadobili su teške tjelesne ozljede, a Marica Ćosić niz teških tjelesnih ozljeda. On je, usred komplikacija koje su se razvile tokom liječenja preminula od posljedica septičkog šoka 14. srpnja 2010. godine. 

Mato Tomasov osuđen je na Općinskom sudu u Zadru tek osam godina kasnije, 2018-e i to na godinu dana zatvora. No, Tomasov je uložio žalbu te je zagrebački sud utvrdio da je ona zaista stroga. S godinu dana, kazna mu je u Zagrebu prepolovljena - na šest mjeseci. 

Iako su umirovljenici na sudu posvjedočili kako su se kobne večeri, nakon mise, kretali cestom jedan iza drugoga, te da je bila upaljena javna rasvjeta, zbog čega su se dobro vidjeli, sud im nije povjerovao. Iz nalaza i mišljenja prometnih vještaka utvrđeno je, naime, da su se te večeri zapravo kretali kolnikom u grupi jedan do drugoga, čime su zauzimali metar širine ceste, zbog čega su zapravo “sami krivi” što su ozlijeđeni, piše Slobodna Dalmacija

- Prvostupanjski je sud savjesno i kritički analizirao iskaze svjedoka, djelatnika policije koji je sastavio zapisnik o očevidu, te ih doveo u vezu sa sadržajem podneska Općine Pašman od 3. lipnja 2015. i mišljenjem prometnih vještaka, nakon čega je pravilno zaključio da je u vrijeme nesreće bio mrak, stoji u obrazloženju presude koju potpisuje Vijeće sudaca Županijskog suda u Zagrebu. 

Vijeće je inače prethodno odbilo žalbu Općinskog državnog odvjetništva u Zadru koje je za Tomasova tražilo strožu zatvorsku kaznu. Objasnili su kako zadarski sud u obzir nije uzimao Tomasovu prethodnu neosuđivanost kao i činjenicu da se ispričao te pokazao izrazito žaljenje i kajanje, ali i to da je danas otac dvoje djece. 

- Naime, ovaj drugostupanjski sud nalazi da se i blažom kaznom, i to kaznom zatvora od šest mjeseci, u konkretnom slučaju može izraziti društvena osuda zbog počinjenog kaznenog djela, utjecati na okrivljenika da ubuduće ne čini kaznena djela, ali utjecati i na sve ostale da ne čine kaznena djela, kao i na svijest građana o pogibeljnosti kaznenih djela, stoji također u obrazloženju presude. 

Također, Tomasov je na sudu priznao da je motocikl posudio od prijatelja te da ga je vozio bez vozačke dozvole. Objasnio je da su ga zaslijepila svjetla automobila koji se kretao iz suprotnog smjera, kako su umirovljenici imali tamnu odjeću te kako su se kolnikom kretali jedan uz drugog. Prisjetio se i kako je imao kratka svjetla, da je ulica bila u mraku i bez javne rasvjete. pješake je ugledao tek metar prije udara zbog čega se bacio s motora koji se nastavio kretati kako bi nakon toga udario u umirovljenike. 

-  Žao mi je. Sve je to bio splet nesretnih i nespretnih okolnosti. Našao sam se na krivom mjestu u pogrešno vrijeme, rekao je Tomasov pred sudom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa