News

Komentari 6

Bravo! Srednjoškolci osvojili zlato i srebro na Europskoj prirodoslovnoj olimpijadi

Bravo! Srednjoškolci osvojili zlato i srebro na Europskoj prirodoslovnoj olimpijadi

Šestodnevno natjecanje zbog pandemije korone održalo se online, a naši sjajni učenici pokazali su se najboljima među 120 učenika iz 19 članica zemalja EU, javili su s PMF-a

Zlatnu medalju osvojio je tim B - u kojem su bili Borna Perković, učenik splitske III. gimnazija te Lovro Mirković i Jelena Glasovac, učenici zagrebačke XV. gimnazije, kao tim B osvojili su zlatnu medalju, a Filip Vučić, učenik zagrebačke I. gimnazije te Petar Jukić i Nika Tretinjak, učenici zagrebačke XV. gimnazije kao tim A osvojili su srebrnu medalju na upravo završenoj Europskoj prirodoslovnoj olimpijadi EOES (European Olympiad of Experimental Science), javili su sa zagrebačkog PMF-a.

Naši srednjoškolci već tradicionalno postižu izvrsne rezultate na ovome europskom natjecanju, koje se ove godine trebalo održati u mađarskom gradu Szegedu. No zbog pandemije i nemogućnosti putovanja učenici su eksperimentalne zadatke iz prirodoslovlja rješavali na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. I u tim otežanim uvjetima postigli su sjajne rezultate. 

Od 38 timova, timovi hrvatskih učenika zauzeli su šesto i sedmo mjesto.U hrvatskim timovima su bili učenici koji su prošli selekciju putem školskih, županijskih i državnih natjecanja te dodatnog testiranja na PMF-u.

Europska prirodoslovna olimpijada je natjecanje namijenjeno učenicima mlađim od 17 godina koji se natječu timski u rješavanju interdisciplinarnih praktičnih zadataka iz fizike, kemije i biologije. Od natjecatelja se zahtijeva spretnost u eksperimentalnom radu i obradi podataka te znanstveni pristup rješavanju problema.

Izbor hrvatskih natjecatelja za Olimpijadu provodi se kroz sustav školskih, županijskih i državnih natjecanja u organizaciji i pod nadzorom Agencije za odgoj i obrazovanje i stručnih državnih povjerenstava za pojedina područja. Nakon održanih natjecanja na testiranje se pozivaju učenici koji su postigli najbolje rezultate na državnim natjecanjima iz fizike, kemije i biologije. Nakon testiranja i odabira učenika organizirane su pripreme za natjecanje na PMF-u.

Mentori koji su sudjelovali u odabiru i pripremama učenika, te pripremi laboratorija i prijevodima zadataka na natjecanju djelatnici su Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF-a) Sveučilišta u Zagrebu: Tajana Begović (kemija), Andreja Lucić i Petra Cvjetko (biologija) i Krešo Zadro (fizika).

Sudjelovanje hrvatskih timova učenika na Olimpijadi financiralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH.

Najčitaniji članci