News

Komentari 21

Brazil u šoku nakon masakra u favelama Rija: ‘Razlozi racije su nevjerojatni, gotovo smiješni!‘

Brazil u šoku nakon masakra u favelama Rija: ‘Razlozi racije su nevjerojatni, gotovo smiješni!‘

Unatoč odluci Vrhovnog suda da se racije ne provode tijekom pandemije kako se ne bi ugrozilo zdravlje građana, policija je akciju ipak pokrenula nakon izvješća da krijumčari droge regrutiraju djecu za svoju bandu

Najmanje 25 osoba, uključujući policajca, ubijeno je u četvrtak u pucnjavi u Rio de Janeiru, prenose lokalni mediji.

Do pucnjave je došlo tijekom policijske operacije u faveli u gradskom okrugu Jacarezinho, piše CNN

Unatoč odluci Vrhovnog suda da se policijske racije ne provode tijekom pandemije kako se ne bi ugrozilo zdravlje građana, policija je operaciju ipak pokrenula nakon izvješća da krijumčari droge regrutiraju djecu za svoju bandu. U pucnjavi je stradalo i dvoje putnika podzemne željeznice, no oni su preživjeli.

Iz policije kažu kako je ovo najveći broj smrti zabilježen u jednoj policijskoj akciji. U raciji je sudjelovalo 200 policajaca. Zaplijenili su oko 20 pušaka, veliku količinu droge i uhitili šestoricu članova bande.

Lokalni mediji objavili su kako je policija pokrenula operaciju nakon što je zaprimila dojavu o tome da trgovci drogom vrbuju djecu za svoje bande, koje sudjeluju u trgovini drogom, pljačkama, ubojstvima i otmicama.

Filipe Curi, direktor specijalizirane policije kazao je kako racija nije narušila javnu zabranu, jer je ministarstvo, kao i tužiteljstvo, unaprijed obaviješteno da je riječ o 'izvanrednim okolnostima'. 

Profesor sociologije Ignacio Cano s Instituta za analizu nasilja na Sveučilištu Rio State poručio je da su razlozi koje je policija istaknula kao povod racije - smiješni.

 - Oni se sad kako čude da dileri regrutiraju djecu i tinejdžere da prenose drogu je gotovo smiješno. Pa svi znaju da te bande koriste maloljetnike. Da to istakneš kao glavni razlog za ovakvu raciju je nevjerojatno, pravi vic.

Organizacija za ljudska prava oštro je osudila policijsko nasilje, kao i raciju koja je odrađena unatoč svim zabranama. Tijekom prvih tri mjeseca ove godine, policija je ubila preko 453 osoba, što je u prosjeku pet osoba po danu. 

Cecilia Olliveira, izvršna direktorica Fogo Cruzado, suradničke digitalne platforme koja bilježi podatke o oružanom nasilju u stvarnom vremenu, kazala je kako teško naoružani napadi na favele nisu način zaštite građana koji žive tamo. 

- Pametno osmišljena akcija ne bi dovela do ovakvog broja poginulih, već bi spasila nedužne građane koji žive na tom području, Ono što je policija učinila u četvrtak je za svaku osudu - rekla je Olliveira za CNN.

Rio de Janeiro je jedna od brazilskih regija s najviše nasilja, a veliki dijelovi su pod kontrolom kriminalaca. 

Najčitaniji članci