News

Komentari 46

Beroš: 'Prve doze cjepiva će se potrošiti već u prvom danu'

Beroš: 'Prve doze cjepiva će se potrošiti već u prvom danu'

Znam tko će se cijepiti, međutim važnije od činjenice tko će se cijepiti je uopće činjenica da cijepljenje započinje. To je prekretnica u borbi protiv korona virusa, kaže Beroš

Hrvatska je naručila 5,9 milijuna cjepiva. Milijun od Pfizera i BioNtecha, 2,7 milijuna od AstraZenece. 900 tisuća doza od Johnson&Johnson, milijun od Moderne i 300 tisuća doza Curewaq. 

Prema riječima premijera prvi će se cijepiti oni u Domovima za starije i zdravstveni djelatnici, a potom i ostali građani počevši od najstarijih i najrizičnijih. Cijepljenje počinje u nedjelju i odvijat će se sljedećih nekoliko mjeseci.

"Znam tko će se cijepiti, međutim važnije od činjenice tko će se cijepiti je uopće činjenica da cijepljenje započinje. To je prekretnica u borbi protiv koronavirusa i baca potpuno drugačiju svjetlost na budućnost. Dakle moguće je za cijepljenjem ostvarimo povratak u naše normalno, to je realno moguće i zato moramo biti dovoljno svjesni, savjesni i odgovorni da shvatimo tu činjenicu i napravimo sve što je u našoj moći da realiziramo visoku procijepljenost", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš za RTL

Dogovorene su osobe koje će se prve cijepiti. Prema Beroševim riječima u HZJZ-u postoji plan, a naša je obaveza brinuti o onima koji su najpotrebitiji. 

"Stoga će se cijepiti i starije osobe u domovima za starije i nemoćne, ali isto tako i znanstveni radnici. Vjerojatno će to biti istovremeno prvog dana cijepljenja i isto tako je vrlo vjerojatno da će te inicijalne, simbolične doze koje će biti za sve države i članice EU jednako, vjerojatno će se  potrošiti već u prvom danu. Iako 27., 28. i 29. prosinca su proglašeni danima cijepljenja protiv covida", kazao je Beroš. 

Svjedočili smo ranijih godina, pojašnjava Beroš, da su cjepivima protiv sezonske gripe u jednom dan procijepilo i 30 000 građana. Zato Beroš smatra da je lako moguće da se dostupnih 9750 doza potroši u prvom danu, a onda ćemo čekati sljedeću tranšu koja je vrlo brzo, 31. prosinca. 

Najčitaniji članci