Obavijesti

News

Komentari 8

'Brexit je doveo gospodarstvo Sjeverne Irske na prag recesije'

Izvješće za kolovoz pokazalo je pad gospodarskih aktivnosti, šesti mjesec zaredom, uz znakove slabosti u sva četiri ključna sektora - uslužnom, maloprodajnom i građevinskom i u industriji

Gospodarstvo Sjeverne Irske „ušlo je ili ulazi u recesiju” zbog neizvjesnosti koju stvara Brexit, prenose britanski mediji u ponedjeljak rezultate istraživanja Ulster Banka.

Ulster Bank svakog mjeseca provodi anketu među tvrtkama u Sjevernoj Irskoj o zaposlenosti, izvozu i novim narudžbama a bančino je istraživanje na glasu kao pouzdan barometar aktivnosti u privatnom sektoru sjevernoirskog gospodarstva, tumači BBC.

Izvješće za kolovoz pokazalo je pad gospodarskih aktivnosti, šesti mjesec zaredom, uz znakove slabosti u sva četiri ključna sektora - uslužnom, maloprodajnom i građevinskom i u industriji.

Rezultati istraživanja pokazuju i da je Sjeverna Irska zabilježila najveći pad gospodarskih aktivnosti među regijama Velike Britanije.

„Najnoviji indeks menadžera nabave (PMI) novi je dokaz da je privatni sektor Sjeverne Irske ušao ili da ulazi u recesiju", konstatira glavni ekonomist Ulster Banka Richard Ramsey.

"U kolovoškom izvješću možda najviše zabrinjava tempo pogoršanja uvjeta poslovanja u građevinskom i proizvodnom sektoru”, ističe Ramsey.

Nove narudžbe snažno su pale, očitujući nesklonost inozemnih klijenata pokretanju novih projekata.

Poslovno povjerenje potonulo je na najnižu razinu u tri godine, odražavajući pesimizam poslovnih čelnika u pogledu poslovanja u nadolazećim mjesecima.

Čelnik udruženja sjevernoirske industrije Stephen Kelly naglašava da nije sve tako crno, ne negirajući ipak utjecaj neizvjesnosti koji stvara Brexit.

„Izazovi su prisutni u cijelom sektoru (industrije) koji bilježi značajan pad (aktivnosti). Svjedočimo iznimno naglom rastu cijena na području ulaznih troškova, a nove narudžbe koči neizvjesnost u vezi s Brexitom”, rekao je.

Nezaposlenost u Sjevernoj Irskoj raste već osam mjeseci, no i dalje je na relativno niskoj razini a tržište rada je snažno, navodi BBC.

Industrijski sektor zabilježio je u kolovozu najveći neto pad novootvorenih radnih mjesta u proteklih godinu dana. (vkm)