Obavijesti

News

Komentari 8

'Brexit je doveo gospodarstvo Sjeverne Irske na prag recesije'

Izvješće za kolovoz pokazalo je pad gospodarskih aktivnosti, šesti mjesec zaredom, uz znakove slabosti u sva četiri ključna sektora - uslužnom, maloprodajnom i građevinskom i u industriji

VIDEO

Gospodarstvo Sjeverne Irske „ušlo je ili ulazi u recesiju” zbog neizvjesnosti koju stvara Brexit, prenose britanski mediji u ponedjeljak rezultate istraživanja Ulster Banka.

Ulster Bank svakog mjeseca provodi anketu među tvrtkama u Sjevernoj Irskoj o zaposlenosti, izvozu i novim narudžbama a bančino je istraživanje na glasu kao pouzdan barometar aktivnosti u privatnom sektoru sjevernoirskog gospodarstva, tumači BBC.

Izvješće za kolovoz pokazalo je pad gospodarskih aktivnosti, šesti mjesec zaredom, uz znakove slabosti u sva četiri ključna sektora - uslužnom, maloprodajnom i građevinskom i u industriji.

Rezultati istraživanja pokazuju i da je Sjeverna Irska zabilježila najveći pad gospodarskih aktivnosti među regijama Velike Britanije.

„Najnoviji indeks menadžera nabave (PMI) novi je dokaz da je privatni sektor Sjeverne Irske ušao ili da ulazi u recesiju", konstatira glavni ekonomist Ulster Banka Richard Ramsey.

"U kolovoškom izvješću možda najviše zabrinjava tempo pogoršanja uvjeta poslovanja u građevinskom i proizvodnom sektoru”, ističe Ramsey.

Nove narudžbe snažno su pale, očitujući nesklonost inozemnih klijenata pokretanju novih projekata.

Poslovno povjerenje potonulo je na najnižu razinu u tri godine, odražavajući pesimizam poslovnih čelnika u pogledu poslovanja u nadolazećim mjesecima.

Čelnik udruženja sjevernoirske industrije Stephen Kelly naglašava da nije sve tako crno, ne negirajući ipak utjecaj neizvjesnosti koji stvara Brexit.

„Izazovi su prisutni u cijelom sektoru (industrije) koji bilježi značajan pad (aktivnosti). Svjedočimo iznimno naglom rastu cijena na području ulaznih troškova, a nove narudžbe koči neizvjesnost u vezi s Brexitom”, rekao je.

Nezaposlenost u Sjevernoj Irskoj raste već osam mjeseci, no i dalje je na relativno niskoj razini a tržište rada je snažno, navodi BBC.

Industrijski sektor zabilježio je u kolovozu najveći neto pad novootvorenih radnih mjesta u proteklih godinu dana. (vkm)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"