Obavijesti

News

Komentari 132

Brine o ostavljenim unucima, a Centar mu ne daje skrbništvo...

Brine o ostavljenim unucima, a Centar mu ne daje skrbništvo...
4

Lepoglava: Tata i mama su ih ostavili, no djedu i baki država dvije godine ne daje rješenje o skrbništvu, pa oni ne mogu ni na bolovanje ako im se unuci razbole

VIDEO

Ovo su valjda jedina djeca koja već dvije godine nemaju ni roditelja ni skrbnika. Supruga i ja smo potpisali da ćemo se brinuti o njima, ali nemamo nikakvo službeno rješenje. Pa nisu ovo ničija djeca, to su naši unuci, a državne službe nikako da to riješe, izjadao nam se Boris Pavleković iz Lepoglave. Sa suprugom Božicom brine se o svoja tri unuka, (8), (7) i (4). Njih su roditelji napustili.

Dvoje starije djece su iz prvog braka Borisove kćeri, dok je najmlađi iz drugog. Otac najmlađeg djeteta, kaže Boris, bio je alkoholičar i narkoman, pa ga je potjerao iz kuće.

Ako već nemaju mamu i tatu, neka barem imaju sigurnu budućnost, kaže djed Boris

Kako je kći, prema Borisovu priznanju, problematična od 17. godine i sklona skitnji, tako je i sada. Često je odlazila od doma, a lani je dobila kaznu od 14 mjeseci zatvora, dvije godine uvjetno, zbog zanemarivanja djece. Na proljeće je s najmlađim sinom otišla u Zagreb kod novog partnera. Dijete je vratila djedu i baki i otad je nema. Naravno, nijedan od očeva ne plaća alimentaciju. No problem je što baka i djed nemaju nikakav dokument,  čak niti privremeno skrbništvo. 

- Supruga i ja nemamo nikakva prava. Ako se koje dijete razboli, supruga ne može dobiti bolovanje, pa joj, srećom, firma u kojoj je zaposlena izlazi u susret. Živimo u neizvjesnosti jer, iako djeca od prvog dana žive s nama, ne znamo hoćemo li dobiti skrbništvo. Umro bih za tu djecu. Njima ništa ne fali, ne tražimo nikakvu pomoć ni novac, samo želimo dobiti skrbništvo nad njima. Kad već nemaju roditelje, barem neka imaju sigurnu budućnost u poznatom okruženju, s onima koji ih vole - s velikom ljubavlju govori nam djed Boris.

Tužno nas je ispratio u dvorište. Tu su se unuci bezbrižno igrali i s nestrpljenjem čekali baku da se vrati s posla. Djed je napomenuo da ne zamjera ništa ni kćeri ni očevima djece i da ne želi ovime nikoga povrijediti,  samo da ova država odradi svoj posao na dobrobit djece.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Ivancu Anica Pahić je na naš upit zašto do sad djed i baka nisu dobili skrbništvo, samo odgovorila da je “u tijeku postupak radi stavljanja djece pod skrbništvo”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 132
VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina
POGLEDAJTE VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, nakon više desetljeća, krajem travnja primijećen je suri orao. Ptica je strogo zaštićena i kritički ugrožena

Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'
IZBORI 2024.

Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'

Prošlo je šesnaest dana od parlamentarnih izbora, ali izborna slagalica i dalje nije završena. HDZ i DP nastavljaju pregovore
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao