Obavijesti

News

Komentari 194

Brinu o više od stotinu djece: 'Sve testiramo, ako virus probije u bolnicu, gotovi smo...'

Brinu o više od stotinu djece: 'Sve testiramo, ako virus probije u bolnicu, gotovi smo...'
2

Ravnateljstvo bolnice, u kojoj borave teško bolesna djeca, ovu je mjeru uvelo još početkom ljeta, kad su krenuli godišnji odmori. Zahvaljujući tome, prošli tjedan je virus otkriven kod dvije djelatnice, kod kuće su

VIDEO

Ravnateljstvo Specijalne bolnice Gornja Bistra, u kojoj boravi više od stotinu djece, uvelo je mjeru testiranja na koronu svih djelatnika i volontera koji se s godišnjeg odmora vraćaju na posao.

Tako su prošli tjedan, kako doznajemo, otkrili dva slučaja - test je pokazao da su zaražene jedna medicinska i još jedna nemedicinska djelatnica, dok je još jedan zaposlenik zbog kontakata s njima morao u samoizolaciju.

- Preduvjet za povratak na posao je negativan test i mišljenja sam da bi takva mjera bila dobra za sve zdravstvene ustanove. Za nas svakako, jer su naši pacijenti smješteni na malom prostoru i korona bi se, da ovamo uđe, brzo širila. Kod naše bi djece bilo teško razaznati simptome i situacija ne bi bila dobra - rekao nam je zamjenik ravnatelja bolnice Ivan Šoštarčić. Potvrdio je da su dvije djelatnice pozitivne na koronu, ali je ona kod njih otkrivena prije povratka na posao.

U Gornjoj Bistri borave djeca koja boluju od kroničnih bolesti ili bolesti kojima je dug tijek liječenja te su, radi nemogućnosti pravilnog tretmana u obitelji, smještena u ustanovu.

Hvalevrijedan potez bolnice u Bistri, koja brine o posebno ranjivoj skupini pacijenata, svakako bi trebale preslikati i druge zdravstvene ustanove, kao i, primjerice, domovi za starije i nemoćne. Zasad je i kod njih obavezno samo mjerenje temperature, no sigurno bi puno više pomoglo i redovito testiranje zaposlenika ili barem testiranje nakon vraćanja s godišnjih odmora.

Kako je nedavno naglasio i znanstvenik Ivan Đikić, ali i drugi stručnjaci, testiranje bi trebalo u cijeloj državi biti obimnije, češće, pa bi onda detektirani bili i asimptomatski slučajevi, oni bez vidljivih simptoma.

'Neće biti ništa od jedne večeri u klubu': Zarazila koronom cijelu obitelj, a tata se bori za život
'Neće biti ništa od jedne večeri u klubu': Zarazila koronom cijelu obitelj, a tata se bori za život

Takvih je, pretpostavlja se, između 15 i 20 posto, i iako još nije utvrđeno mogu li ostalima prenijeti dovoljnu količinu virusa da ih zaraze, predstavljaju potencijalnu opasnost. Kako je na svojem Facebook profilu napisao znanstvenik Gordan Lauc, virus u nosu potvrđen PCR testom ne znači da je netko bolestan, i još nije potpuno jasno može li takva osoba širiti koronu u dovoljnim količinama da netko od nje oboli. No osoba koja još nema simptome, a razvit će ih za dva do tri dana, raspršuje veliku količinu virusa i može zaraziti druge.

Zato bi testiranje zaposlenika u ustanovama po povratku s godišnjih odmora, ali i redovitije, mogla biti dobra mjera za suzbijanje širenja zaraze među najranjivijima. I odgojiteljice u vrtićima s kojima smo razgovarali kažu da ne bi imale ništa protiv toga. Začuđene su, kažu, što se svi pouzdaju samo u mjerenje temperature uoči dolaska na posao, pa i nakon godišnjeg.

POGLEDAJTE PRIČU RODITELJA ČIJA JE KĆI NA NJEZI U SPECIJALNOJ BOLNICI BISTRA:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 194
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.