News

Komentari 74

Britance je 'gurnuo' van EU, a ovako je upozoravao Hrvatsku

Britance je 'gurnuo' van EU, a ovako je upozoravao Hrvatsku

Ukoliko se sjećate referenduma na kojem smo odlučivali o ulasku u Europsku uniju, velike su šanse da se sjećate i Nigela Faragea, Britanca koji je bio ključno lice u izglasavanju tzv. 'Brexita'

Za samo nekoliko dana Hrvatska će proslaviti treću godišnjicu ulaska u Europsku uniju. Tome je pak prethodilo devet mučnih godina pregovora. A onda, kada se to sve razriješilo, jedan nam je britanski političar poručio da je sve bilo 'džabe'. Snimke njegovih govora u kojima se obraćao Hrvatima Facebookom su se proširile poput ljetnog požara.

Euroskeptici su gorljivo prepričavali njegove riječi i upozorenja, a oni koji su podržavali ulazak Hrvatske u Europsku uniju nazivali su ga redikulom i fanatikom. 

No, nitko tada nije mogao predvidjeti da će predsjednik UKIP-a, tj. Stranke nezavisnosti Ujedinjenog Kraljevstva samo nekoliko godina kasnije biti vjerojatno najvažnije lice britanskog izlaska iz Europske unije. Nigel Farage već je godinama najglasniji član Europskog parlamenta, a najvjerojatnije i najveći euroskeptik, no njegovom se trijumfu za sve euroskeptike nisu nadali ni najveći u njihovim redovima.  

Kada je u petak objavljeno da su Britanci odlučili napustiti Europsku uniju, Farage cijeli dan nije s lica skidao osmijeh. Pa eto, možda je sad pravo vrijeme da se prisjetimo upozorenja koja nam je slao prije više od tri godine, a vi sami procijenite koliko su bila opravdana ili ne.