News

Komentari 8

Britanci bijesni: Trgovački centri i dućani zatvoreni, dok vrtni i pet centri nesmetano rade

Britanci bijesni: Trgovački centri i dućani zatvoreni, dok vrtni i pet centri nesmetano rade

Nove mjere uzrokovane pandemijom korona virusa u Britaniji izazvale su bijes i zbunjenost kod svih građana. Tisuće lanaca i malih neovisnih trgovaca ponovno su morali zatvoriti svoje trgovine...

Novi nalog zatvaranja trgovina do sredine veljače, koji je uslijedio zbog naglog rasta broja zaraženih od virusa Covid 19, uzrokovao je bijes kod brojnih Britanaca, prenosi Daily Mail.

No, ono što ih je dodatno razbijesnilo jest činjenica da pravila lockdowna ne vrijede podjednako za sve trgovine. Naime, neke se trgovine 'privilegiraju' i ne moraju poštovati sva pravila. 

Dok cvjećarne, prodavaonice odjeće i knjižare moraju zatvoriti, vrtni centri i prodavaonice za kućne ljubimce moći će ostati otvorenima. 

To znači da će u nekim 'prestižnim' ulicama kupci moći kupiti igračke za svoje pse i mačke, ali ne i za svoju djecu. Također, vlasnici pasa moći će slobodno odvesti svog ljubimca na svakakve tretmane dotjerivanja u razne salone koji ostaju otvoreni. 

Takva odluka potakla je neke od trgovaca na negodovanje. Mnogi su se požalili na privilegiranje određenih trgovine i poslali apel prema Vladi.

- Zašto su prodavaonice za kućne ljubimce važnije od moje odjeće? Životinje se moraju hraniti, ali mogu nabaviti hranu i igračke u supermarketima - rekla je Helen Dillon (60), vlasnica jedne prodavaonice odjeće.

- Otvorili smo trgovinu u srpnju 2019. i od tada je ovo za nas bio sklizak teren. Planirao sam imati masovnu prodaju krajem siječnja, ali to se sada neće dogoditi jer smo opet zaključani - rekao je jedan od vlasnika trgovina koje su zatvorene.

Na negodovanja raznih vlasnika trgovina koje su se morale zatvoriti u novom lockdownu, oglasio Ray Murphy (50), vlasnik trgovine za kućne ljubimace. 

- Otvoreni smo jer smo ključni i potrebni svim građanima. Drago nam je jer se za nas nije ništa promijenilo. Velik broj ljudi još uvijek ne zna da smo ostali otvoreni - rekao je Murphy.

Novi lockdown razljutio je i mnoge vlasnike kafića i ugostiteljskih objekata, kojima prijeti propast poslovanja. 

- Morao sam preventivno otpustiti neke od mojih zaposlenika zbog novih pravila. No, izgurat ćemo nekako, jedino me brine što će biti kada sve ovo završi. Uzeo sam nekoliko kredita koje ću morati isplaćivati, a već sada sam u dugovima - komentirao je vlasnik jednog restorana.

Pravila koje je za sobom donio novi lockdown, razbijesnile su ne samo vlasnike malih poduzeća, već i obične građane.

- Pravila su komplicirana i nejasna. Po meni nema smisla da možeš kupiti kaput za svog kućnog ljubimca, ali ne i za svoje dijete. Onaj tko je postavljao pravila nije mislio na potrebe djece i roditelja - komentirala je majka dvoje.

Na meti negativnih komentara našli su se i vrtni centri, kojima je dozvoljen nesmetan rad tijekom novog lockdowna.

- Možete li mi objasniti zašto je vrtni centar nužan tijekom ovog novog lockdowna. Koliko ja znam, ničiji život ne ovisi o takvim objektima - tvitala je jedna Britanka.

Na to joj je odgovorila majka jedne 14-godišnjakinje.

- Moja kćer sada stalno zalazi u vrtni centar. Ona kaže da je to sad mladima novo mjesto za druženje. Kako ironično - odgovorila je majka. 

 

 

 

 

Najčitaniji članci