News

Komentari 45

U Velikoj Britaniji će koronom namjerno zaraziti 90 ljudi

U Velikoj Britaniji će koronom namjerno zaraziti 90 ljudi

Znanstvenici se nadaju da će ovim istraživanjem uspjeti otkriti koja je najmanja količina korona virusa potrebna kako bi se izazvala infekcija te kako imunološki sustav reagira na njega

Kako prenosi BBC, Britanci će ubrzo početi s prvim testiranjima u kojima će zdrave mladiće i djevojke zaraziti korona virusom kako bi pratili tijek bolesti u 'laboratorijskim uvjetima'.

Istraživanje će obuhvaćati 90 volontera u dobi između 18 i 30 godina, a krenut će u roku nekoliko tjedana. Sudionici istraživanja biti će izloženi virusu u sigurnom i kontroliranom okruženju, dok će liječnici stalno kontrolirati njihovo zdravstveno stanje.

Ovakva su se istraživanja već ranije provodila te su igrala važnu ulogu u razvoju cjepiva, lijekova i načina liječenja mnogih bolesti kao što su malarija, kolera i gripa.

Istraživanje će odgovoriti na bitna pitanja o bolesti

Znanstvenici se nadaju da će ovim istraživanjem uspjeti otkriti koja je najmanja količina korona virusa potrebna kako bi se izazvala infekcija te kako imunološki sustav reagira na njega. 

Stručnjaci bi tako trebali bolje razumjeti bolest Covid-19 te lakše razvijati učinkovita i sigurna cjepiva i lijekove. 

- Nadamo se da će nam istraživanja dati jedinstvena rješenja i saznanja o tome kako virus funkcionira te da će nam pomoći u prevenciji bolesti - rekao je šef britanske radne skupine za cjepiva Clive Dix.

Dva glavna cilja

Svi će sudionici istraživanja prvo biti pregledani, a samo oni koji prethodno nisu bili zaraženi korona virusom i ne boluju od neke druge bolesti, moći će pristupiti istome. Sudionicima će se kroz nos unijeti virus, a tada će za njih nastupiti 14 dnevna karantena koju će provesti u bolnici pod 24-satnim praćenjem medicinskog tima. 

Istraživanjem će se tako pokušati ispuniti dva osnovna cilja - doznati kako se virus razvija u nosu te analiza rane faze infekcije kod ljudi prije nego se razviju simptomi. 

Nakon što ih se zarazi korona virusom, sudionike će se pratiti još oko godinu dana, a za sudjelovanje u istraživanju dobit će oko 4.500 funti. 

 

Najčitaniji članci