News

Komentari 0

Britanci s tri države sklopili nove trgovinske sporazume

Britanci s tri države sklopili nove trgovinske sporazume

Fokus britanske trgovinske politike nakon izlaska iz EU-a je izvan Europe, usmjeren na rastuća gospodarstva u azijsko-pacifičkoj regiji

Velika Britanija postigla je trgovinske sporazume s Norveškom, Islandom i Lihtenštajnom, objavile su u petak te zemlje. 

Tri države dio su Europske slobodne trgovinske zone koja im omogućava pristup jedinstvenom europskom tržištu, a od konačnog izlaska Velike Britanije iz Europske unije oslanjale su se na privremene trgovinske sporazume s Londonom.

„Današnji sporazum bit će velika podrška našoj trgovini s Norveškom, Islandom i Lihtenštajnom, povećavajući gospodarsku razmjenu već vrijednu 21,6 milijardi funti, u isto vrijeme podržavajući radna mjesta i blagostanje kod kuće za sve četiri zemlje“, priopćila je britanska tajnica za međunarodnu trgovinu Liz Truss. 

Norveška premijerka Erna Solberg na konferenciji za medije u Oslu rekla je kako „taj dogovor omogućava rast trgovine za obje države“. 

Razmjena između Britanije i Norveške prošle je godine vrijedila 20,4 milijardi funti, što skandinavsku zemlju čini 13. najvećim britanskim trgovinskim partnerom.

Islandski ministar vanjskih poslova Gudlaugur Thor Thordarson priopćio je kako je novi „sporazum o slobodnoj trgovini s Britanijom bio prioritet tijekom njegovog mandata“ te da će on biti „ključan za islandske tvrtke i potrošače“. 

Fokus britanske trgovinske politike nakon izlaska iz EU-a je izvan Europe, usmjeren na rastuća gospodarstva u azijsko-pacifičkoj regiji, piše agencija Reuters. 

Očekuje se da će London kasnije ovaj mjesec postići dogovor i s Australijom, a Britanci se žele pridružiti i transpacifičkom trgovinskom savezu. 

Najčitaniji članci