News

Komentari 2

Francuski ribari prosvjeduju u La Mancheu zbog uvjeta izlova nametnutih nakon Brexita

Francuski ribari prosvjeduju u La Mancheu zbog uvjeta izlova nametnutih nakon Brexita

Francuska ministrica prije koji dan čak je zaprijetila da bi Pariz mogao uskratiti struju otoku Jerseyju koji nije dio Ujedinjenog Kraljevstva, ima vlastitu upravu i zakonodavstvo, ali je posjed britanske krune

Francuska i Velika Britanija rasporedile su u četvrtak patrolna plovila u vodama otoka Jerseya u La Mancheu zbog eskalacije spora oko prava ribarenja u tom području nakon brexita.

Ranije danas 50-ak francuskih ribarica okupilo se pred lukom Saint-Helier, glavnim gradom otoka Jersey, prosvjedujući protiv uvjeta nametnutih francuskim ribarima nakon brexita, dok je francuska ministrica prije koji dan čak zaprijetila da bi Pariz mogao uskratiti struju tom otoku koji nije dio Ujedinjenog Kraljevstva, ima vlastitu upravu i zakonodavstvo, ali je posjed britanske krune.

Francuski ribari tvrde da su im nepravedno uskraćene zone izlova ribe u vodama otoka.

Vlada Jerseya rekla je da je odobrila nove dozvole za ribarstvo u skladu s trgovinskim sporazumom između Britanije i Europske unije.

Britanski premijer Boris Johnson danas je kazao da će dva broda ratne mornarice ostati u vodama Jerseya u preventivne svrhe.

Francuski dužnosnik je rekao da su obje zemlje uputile brodove u to područje kako bi se spriječio mogući sukob između posada ribarica suprotstavljenih strana.

Uvjete za ribarstvo London i Bruxelles dogovorili su u sklopu sporazuma o brexitu koji je na snazi od 1. siječnja. 

Prema sporazumu o brexitu u sljedećih pet i pol godina francuski ribari i dalje u britanskim vodama smiju bacati svoje mreže i vrše. Nakon toga će se kvote izlova postupno smanjiti za 25 posto. 

Otok Jersey nalazi se samo 23 kilometara od francuske obale i 140 km od britanske obale.

Europska komisija je pozvala na smirivanje situacije, ističući da je "u ovom procesu bitno u potpunosti se pridržavati trgovinskog sporazuma".

Dužnosnici vlade Jerseya su kazali da će se sastati s predstavnicima prosvjednika kako bi saslušali njihove primjedbe i zabrinutosti.

Britanija i Francuska povukle brodove

Velika Britanija i Francuska povukle su brodove iz voda kod otoka Jerseyja u La Mancheu nakon spora oko ribarenja.

Glasnogovornik britanskog premijera Borisa Johnsona potvrdio je u četvrtak navečer da je, budući da su se francuski ribarski brodovi povukli iz voda kod Jerseyja i vratili u Francusku, Britanija također povukla brodove Kraljevske mornarice.

Kazao je da je Johnson "jako zadovoljan" zbog takvog razvoja situacije.

U priopćenju se navodi da vlasti Jerseyja imaju "pravo" regulirati ribarenje u svojim vodama po sporazumu o trgovini koji je Britanija sklopila s EU-om te da ih Britanija "podržava" u tome.

Otok Jersey nije dio Ujedinjenog Kraljevstva i ima vlastitu upravu i zakonodavstvo, ali je krunski posjed britanske krune.

Spor je izbio zbog novih dozvola za ribarenje francuskim ribarima u koje su bili uključeni i neki novi uvjeti što je razljutilo francuske ribare i vladu.

Pariz je to prijavio Europskoj komisiji tvrdeći, kako prenosi Reuters, da su ti novi uvjeti nametnuti jednostrano, bez dogovora i da su nepošteni prema francuskim ribarima.

Annick Girardin, francuska ministrica za pomorsku politiku, aludirala je da bi Francuska mogla zbog toga Jerseyju prekinuti opskrbu električnom strujom.

Spor se zaoštrio u četvrtak nakon što je 50-ak francuskih ribarskih brodova blokiralo luku Saint-Helier, glavni grad na Jerseyju.

Obje zemlje poslale su potom ratne brodove u to područje kao mjeru opreza.

Otok Jersey nalazi se samo 23 kilometara od francuske obale i 140 km od britanske.

Najčitaniji članci