Obavijesti

News

Komentari 2

Britanci ukidaju mjere: 'Ne možemo misliti samo na covid'

Britanci ukidaju mjere: 'Ne možemo misliti samo na covid'

Premijer Boris Johnson u ponedjeljak je predstavio planove ukidanja društvenih i ekonomskih ograničenja u Engleskoj kroz dva tjedna, što će biti test može li procijepljenost dovoljno dobro štititi od delta soja

Svijet više ne može razmišljati samo o covidu-19 i ignorirati druge kritične zdravstvene i ekonomske probleme te obrazovne izazove koji su se nakupili tijekom pandemije, rekao je u utorak britanski ministar zdravstva.

"Ne možemo živjeti u svijetu u kojem jedino razmišljamo o covidu, a ne o drugim zdravstvenim problemima, našim ekonomskim problemima, našim obrazovnim izazovima te moramo iskoristiti cjepivo koje, na svu sreću, djeluje", rekao je Sky Newsu ministar zdravstva Sajid Javid.

Pogledajte video

Pokretanje videa ...

Cijepiti se treba sada kako bi do jeseni imali imunitet za zaraznije varijante covida VIDEO

"Kad sam došao u ovo ministarstvo sa svježim parom očiju - šokantno je kad pogledate koji su se sve drugi zdravstveni problemi nagomilali: oko 7 milijuna ljudi tijekom pandemije nije zatražilo pomoć NHS-a po pitanju svojih zdravstvenih problema."

Premijer Boris Johnson u ponedjeljak je predstavio planove ukidanja društvenih i ekonomskih ograničenja u Engleskoj kroz dva tjedna, što će biti test može li procijepljenost dovoljno dobro štititi od vrlo zarazne delta varijante virusa.

Nakon nametanja najtežih ograničenja u britanskoj mirnodopskoj povijesti kako bi se zemlja borila s koronavirusom, Johnson se oslanja na program cijepljenja, koji je oslabio poveznicu između broja zaraženih i hospitalizacija, te smatra da cijepljenje može spriječiti prenapučenost zdravstvene službe u slučaju novog vala covida-19.

Velika Britanija ukida apsolutno sve mjere: Nema više maski, rada od kuće, nema ni distance
Velika Britanija ukida apsolutno sve mjere: Nema više maski, rada od kuće, nema ni distance

Britanija je imala sedmu najveću smrtnost na svijetu od covida-19, dok je Johnson optuživan da je bio prespor u uvođenju svake od tri britanske karantene.

No odaziv na cijepljenje u Britaniji je visok, s 86 posto odraslih koji su primili prvu dozu cjepiva i 64 posto onih koji su do ponedjeljka primili dvije doze, prema vladinim podacima. 

Podaci Zavoda za javno zdravstvo pokazuju da cjepiva vrlo učinkovito sprječavaju da delta varijanta virusa uzrokuje teži oblik bolesti i hospitalizaciju, osobito nakon dvije doze.