News

Komentari 0

Britanija obećala ubrzati proces za ukrajinske izbjeglice

Britanija obećala ubrzati proces za ukrajinske izbjeglice

Ujedinjeni narodi procjenjuju da je od početka ruske invazije iz Ukrajine pobjeglo više od 1,5 milijun ljudi, a stotine tisuća stiglo je u Poljsku, Rumunjsku, Slovačku i drugdje

Britanija je u ponedjeljak branila svoje dosadašnje postupke prema izbjeglicama koje bježe iz Ukrajine, nakon kritika da otežava njihov ulazak u Britaniju i da je daleko iza europskih zemalja u rješavanju najveće humanitarne krize nakon Drugoga svjetskog rata sa do sada ukupno 50 viza izdanih izbjeglicama.

Ujedinjeni narodi procjenjuju da je od početka ruske invazije iz Ukrajine pobjeglo više od 1,5 milijun ljudi, a stotine tisuća stiglo je u Poljsku, Rumunjsku, Slovačku i drugdje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Britansku vladu osudile su humanitarne organizacije, oporbeni zastupnici i Francuska nakon što je inzistirala da izbjeglice najprije dobiju vizu, zbog čega su Ukrajinci zapeli u francuskom gradu Calaisu i ne mogu ući u Britaniju, što je izazvalo diplomatsku prepirku.

Francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin u nedjelju je pozvao Britance da učine više za pomoć ukrajinskim izbjeglicima koji su zaglavili u francuskoj luci Calais nakon što su britanske vlasti mnogima poručile da zahtjev za vizu podnesu - u Parizu i Bruxellesu.

„Dva puta sam kontaktirao svoju britansku kolegicu i rekao joj da uspostavi konzulat u Calaisu“, rekao je Darmanin za radio Europe 1, govoreći o britanskoj ministrici Priti Patel.

Darmanin je kazao kako su stotine ukrajinskih izbjeglica stigle u Calais proteklih dana, nadajući se da će se pridružiti obiteljima u Velikoj Britaniji.

Međutim velik dio njih dobio je odbijenicu britanskih službenika koji su ih uputili na konzulate u Parizu i Bruxellesu.

Britanija je najavila vizne programe za one koji imaju obitelj u zemlji ili sponzora.

Medijska izvješća tijekom vikenda navode da je Britanija dosad Ukrajincima izdala samo oko 50 viza.

"Morate se sjetiti da prije dva tjedna ova situacija uopće nije postojala", rekao je ministar za Europu James Cleverly za BBC TV.

"Želimo vrlo brzo stvoriti nešto u vrlo velikim razmjerima. U početku će, naravno, biti sporije nego što bismo željeli. Ali to će se poboljšati."

Rekao je da će biti znatno više od izdanih 50 viza, ali nije mogao reći o kojim brojkama se radi.

"Ovo je najveća izbjeglička kriza od Drugog svjetskog rata", rekao je Cleverly. "Ovo su razmjeri s kojima se mislim vrlo malo nas naviklo nositi".

Ministrica unutarnjih poslova Priti Patel rekla je za list Sun da želi stvoriti humanitarnu rutu koja bi omogućila svakome iz Ukrajine da dođe u Britaniju, ali Cleverly je rekao da ne očekuje da će se postojeći zahtjevi promijeniti.

"Ne možemo učiniti da se 'ne postavljaju pitanja' jer kada ljudi dođu u Ujedinjeno Kraljevstvo moramo biti sigurni da imaju podršku", rekao je.

Europska unija pristala je odobriti privremeni boravak Ukrajincima koji bježe od invazije i omogućiti im pristup zapošljavanju, socijalnoj skrbi i smještaju do tri godine.

>>Sve informacije o stanju u Ukrajini iz minute u minutu pratite ovdje<<

Najčitaniji članci