News

Komentari 0

Britanski djelatnici skrivaju se u Afganistanu: 'Vladina je odgovornost da ih vrati u UK'

Britanski djelatnici skrivaju se u Afganistanu: 'Vladina je odgovornost da ih vrati u UK'

Mnogima od njih Talibani dolaze doma, ili u kuće njihovih obitelji, postavljaju pitanja i prijete. Mnogi su se morali prelocirati, a ostali se skrivaju, tvrdi Seaton, iz Britanskog vijeća...

Gotovo 100 bivših djelatnika Britanskog vijeća zaposlenih da podučavaju engleski jezik i britanske vrijednosti skriva se u Afganistanu nakon što im je odbijen povratak u Veliku Britaniju. Njihove nevolje pokušao je riješiti Joseph Seaton, bivši menadžer vijeća i zamjenik ravnatelja, tako što je pisao najrelevantnijim članovima vlade u pokušaju da dobije njihovu podršku. Članovi vijeća prijavili su se za dolazak u UK u okviru vladine afganistanske politike premještanja i pomoći, uspostavljenom ranije ove godine, no Seaton kaže da zahtjeve nitko nije obradio ili odgovorio na njih već mjesecima.

- Ovi ljudi žive u konstantnom strahu za svoj život. Oni su dovedeni ovdje u okviru programa koji financira britanska vlada za podučavanje učitelja engleskog jezika britanskim vrijednostima i različitostima, uključenosti i jednakosti, vrijednostima kojima se... Talibani protive. Uvijek su im govorili da su zaposlenici britanske vlade- rekao je za The Guardian.

U e-mailu koji je poslao Borisu Johnsonu, ubrzo nakon pada Kabula u rujnu, upozorio ga je.

- Mnogima od njih Talibani dolaze doma, ili u kuće njihovih obitelji, postavljaju pitanja i prijete. Mnogi su se morali prelocirati, a ostali se skrivaju - dodao je.

- Učitelji su radili u javnim, jasno vidljivim ulogama. Velik dio učitelja su žene i sve su predstavljale britansko vijeće te promovirale jezik, kulturu i vrijednosti Velike Britanije. One su sada meta progona, a odgovornost je britanske vlade da osigura njihovo premještanje u UK što prije. Iako ih ja pozivam da ne traže publicitet ili pravdu u medijima, kako ne bi postale još veće mete, njihove nevolje svejedno moraju biti istaknute onima s najvećom moći.

Rekao je da su drugi zaposlenici vijeća, njih tridesetak, zaposleni u glavnom uredu u Kabulu, unutar britanskog veleposlanstva, premješteni još za vrijeme lipnja, srpnja i kolovoza, no oni koji su radili na terenu izvan glavnog grada bili su isključeni. 

- Iako im je u više navrata rečeno da Britansko vijeće, Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo obrane čine sve što je moguće da pomaknu njihove slučajeve prema naprijed, u posljednja tri mjeseca nije bili nikakvog napretka. Kao bivši zaposlenici Britanskog vijeća, svi oni ispunjavaju uvjete za Arap, ali svi još uvijek čekaju odobrenje i premještanje - objasnio je.

- Svaki dan koji prođe, razina opasnosti je sve veća, a nema napretka, niti se daju objašnjenja za beskrajno čekanje i šutnju od strane Arapa. Svima je hitno potrebno odobrenje zahtjeva za Arap, a njihov proces preseljenja potvrđen, formaliziran i zakazan- dodao je.

Jedan od bivših zaposlenika, koji je ostao anoniman iz sigurnosnih razloga, podijelio je svoje iskustvo života u strahu od Talibana.

- Talibani su posvuda tamo gdje živimo. Moramo stalno mijenjati identitet i seliti se, a nemamo posao, prihode niti izglede za bijeg.  Rečeno nam je da ne objavljujemo svoj slučaj, ali nemamo izbora jer nas nitko ne sluša niti je ikome stalo. Ono što sam radio na nastavi bilo je vrlo javno na društvenim mrežama, pa će me tražiti. 

Seaton je izjavio da nikada nije dobio odgovor, osim pisma ministra vanjskih poslova, Lorda Ahmada, no pismo nije bilo previše korisno jer izgledalo kao pro-forma pismo u kojem Ahmad samo iznosi arapska pravila.

 -Pronalaženje i pružanje podrške pojedincima ostaje naš glavni prioritet – kako bismo svoje napore usmjerili na podršku onima kojima je potrebna, u ovo smo uložili značajna dodatna sredstva- napisao je Amad.

 

 

 

 

 

 

Najčitaniji članci