Obavijesti

News

Komentari 5

Britanski premijer iznosi plan za popuštanje mjera u Engleskoj

Britanski premijer iznosi plan za popuštanje mjera u Engleskoj

Očekuje se da će Johnson reći da će ljudi naučiti živjeti s covidom-19 kao što su to već učinili s gripom, odnosno da će se hospitalizacije, teža oboljenja i smrti događati, ali u manjem broju nego prije cijepljenja.

Britanski premijer Boris Johnson iznijet će u ponedjeljak plan za završni korak popuštanja mjera u Engleskoj, uključujući smjernice o fizičkom razmaku, nošenju maski i radu od kuće, objavila je vlada. 

Preostala zakonska ograničenja u borbi protiv covida-19 trebala bi biti ukinuta 19. srpnja, a odluka o tome očekuje se 12. srpnja.

Podaci sugeriraju da će slučajevi koronavirusa rasti ako se ublaže mjere, no vlada je rekla da je program cijepljenja smanjio broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva. 

Očekuje se da će Johnson reći da će ljudi naučiti živjeti s covidom-19 kao što su to već učinili s gripom, odnosno da će se hospitalizacije, teža oboljenja i smrti događati, ali u manjem broju nego prije raširenog cijepljenja. 

Nošenje maski bi uskoro mogao postati osobni izbor u Engleskoj
Nošenje maski bi uskoro mogao postati osobni izbor u Engleskoj

- Zahvaljujući uspješnom uvođenju našeg programa cijepljenja, oprezno napredujemo s našim planom - priopćio je Johnson. 

- No moram istaknuti da pandemija nije završila i da će slučajevi nastaviti rasti idućih tjedana.

- Kako počinjemo učiti živjeti s ovim virusom, svi moramo nastaviti pažljivo upravljati rizicima od covida-19 i znati prosuđivati kada su u pitanju naši životi - rekao je Johnson.

U Britaniji je 86 posto odraslih primilo prvu dozu, a 64 posto ih je primilo dvije doze do nedjelje, pokazuju vladini podaci. 

No zaraze koronavirusom porasle su proteklih tjedana i dominira delta varijanta. Posljednji korak ublažavanja mjera već je pomaknut za četiri tjedna kako bi se cijepilo što više ljudi. 

Podaci engleskog javnog zdravstva pokazuju da su cjepiva vrlo učinkovita u prevenciji težih oboljenja i hospitalizacija od te varijante, navela je vlada.

Ministar stanovanja Robert Jenrick rekao je u nedjelju da maske više neće obavezne nakon završnog popuštanja 'lockdowna'.