Obavijesti

News

Komentari 164

Britanski soj korone stigao je u Mađarsku, a kod nas još nije

Britanski soj korone stigao je u Mađarsku, a kod nas još nije

BRITANSKA VARIJANTA Prijavljena je u 55 država, širit se svijetom, pa tako i Europom, u Hrvatskoj nije otkrivena...

VIDEO

“Britanska” varijanta korona virusa prijavljena je u već 55 država svijeta, pa tako i u mnogim europskim - Italiji, Češkoj, Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, Mađarskoj i drugima. U Hrvatskoj ta zaraznija inačica virusa još nije zabilježena, što ne znači i da je ovdje nema.

Osim britanske varijante, još su dvije - južnoafrička i brazilska - inačice korona virusa koje znanstvenike zabrinjavaju više nego ostale. Karakteristično im je jako brzo širenje, navodno i 70 posto brže od širenja “obične” korone. Dosad, nasreću, nije potvrđeno da je riječ o varijantama virusa koje znače i teže simptome bolesti, COVID-a. Južnoafrička varijanta stigla je u 22 države svijeta, a brazilska u Brazil i Japan.

Prema riječima prof. dr. sc. Kristiana Vlahovičeka sa Zavoda za molekularnu biologiju zagrebačkog PMF-a, ni “britanac” niti “južnoafrikanac” nisu novi sojevi korona virusa, nego samo njegove varijacije. One znače puno manje mutacija i, nasreću, ne bi trebale značajnije utjecati na efikasnost izumljenih cjepiva. Neki od proizvođača cjepiva su, osim toga, najavili da cjepivo mogu, bude li trebalo, prilagoditi novim varijacijama u roku od najviše šest tjedana.

Lukšić: U sljedećim danima će se zatvoriti Arena, u Dubravi leži 370 ljudi, bilo ih je i više od 500
Lukšić:  U sljedećim danima će se zatvoriti Arena, u Dubravi leži 370 ljudi, bilo ih je i više od 500

Mutiranje je prirodni proces koji se događa svim virusima, u čemu ni korona nije izuzetak. Događaju joj se stalne mutacije, nekoliko njih mjesečno, i dok je većina njih usputna, neke virusu ipak pomognu da se i brže širi i preživljava.

Zaraza novim varijacijama virusa, iako prijavljena u mnogim zemljama, još nije preuzela dominaciju nad virusom koji kola već dugo. Riječ je o sporadičnim prijenosima virusa, koje su se dogodile i u Mađarskoj. Ta je država prijavila britansku varijantu prije šest dana i nema namjeru mijenjati, odnosno zasad popuštati epidemiološke mjere.

I dok britansku varijaciju korone u Hrvatskoj još nismo zabilježili, jesmo škotsku, odnosno varijaciju N439K, kako je znanstvenici nazivaju. Kako to jednostavno pojašnjava prof. Vlahoviček, riječ je o varijanti koja se ne širi brzo kao britanska i južnoafrička, ali je opet zaraznija od obične, dominantne varijante. Vlahoviček vodi istraživanje u kojem se sekvencira virus u Hrvatskoj. U 60 dosad analiziranih uzoraka nije pronađen niti jedan koji bi odgovarao brzoširećem soju pronađenom u Engleskoj u studenom 2020. To ne znači da ovaj soj nije prisutan u Hrvatskoj, ali je u ovom trenutku vjerojatnost da je dominantan razmjerno mala. Međutim, u oko 30 posto uzoraka pronađene su mutacije koje odgovaraju varijanti virusa pronađenoj u Škotskoj tijekom kolovoza i za koju je također uočeno da se širi brže od virusa pronađenog u ranoj fazi izbijanja epidemije.

Srbima stiglo kinesko cjepivo
Srbima stiglo kinesko cjepivo

Istraživanje se nastavlja pa će neki od novijih rezultata biti poznati za koji dan. Za potrebe realizacije prve faze projekta, koja će trajati do kraja 2021. godine, istraživački tim prikupio je više od 120 uparenih uzoraka virusa i krvi pacijenata, a do sada su predstavljeni rezultati analize za oko šezdeset pacijenata.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 164
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...