Obavijesti

News

Komentari 0

Brod s migrantima potonuo kod Tunisa: 24 poginulih

Brod s migrantima potonuo kod Tunisa: 24 poginulih

Više od 400 migranata i izbjeglica utopilo se u prva tri mjeseca 2023. prilikom pokušaja prelaska iz sjeverne Afrike u Europu preko središnjeg dijela Sredozemnog mora, što je najviše u zadnjih šest godina

VIDEO

Još četrnaest tijela migranata iz Afrike južno od Sahare izvučeno je iz mora kod Tunisa, pa se broj mrtvih u potonuću broda s ilegalnim migrantima koji su pošli put Europe popeo na 24, priopćila je u četvrtak obalna straža.

Obalna straža je u srijedu izvijestila da je pronašla deset trupala migranata iz supsaharske Afrike nakon brodoloma koji se u utorak dogodio na Sredozemnome moru blizu Sfaxa, na istoku Tunisa.

Trupla drugih 14 migranata, među kojima je šest žena, te tuniškog "kapetana" stradalog broda izvučena su tijekom operacije potrage koju je vodila obalna straža, rekao je u četvrtak u priopćenju glasnogovornik tuniške Nacionalne garde.

Više od 400 migranata i izbjeglica utopilo se u prva tri mjeseca 2023. prilikom pokušaja prelaska iz sjeverne Afrike u Europu preko središnjeg dijela Sredozemnog mora, što je najviše u zadnjih šest godina, objavila je u srijedu Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Glasnogovornik je rekao da je 41 tuniški migrant, među kojima pet žena i devetero djece, "spašeno" blizu Suse, na istoku zemlje.

Tunis, kojega je dio obale nepunih 150 km udaljen od talijanskog otoka Lampeduse, redovito izvještava o pokušajima odlaska migranata, većinom iz supsaharske Afrike, u Italiju.

Odlasci su se pojačali nakon oštrog govora tuniškog predsjednika Kaisa Saieda 21. veljače u kojemu žestoko napada ilegalnu imigraciju.

Nakon tog govora, dobar dio od 21.000 državljana zemalja supsaharske Afrike koji su službeno evidentirani u Tunisu, a status im većinom nije reguliran, odjednom su ostali bez posla i stana zbog kampanje protiv ilegalnih useljenika.

Talijanska vlada proglasila je u utorak izvanredno stanje jer zadnjih tjedana pristiže velik broj migranata preko Sredozemnog mora.

Oko 2000 migranata stiglo je brodovima tijekom uskrsnog vikenda na Lampedusu sa sjevernoafričke obale, izvijestila je u utorak ANSA.

Na Lampedusi je više od 1800 migranata, a prihvatni centar ima mjesta samo za 400.

Po podacima talijanskog ministarstva unutarnjih poslova, u Italiju je ove godine stiglo 28.000 migranata, više nego četiri puta više nego u istom razdoblju lani kada je stiglo 6900 migranata.

Europska agencija za nadzor granica (Frontex) navodi da je srednjom mediteranskom rutom stiglo gotovo 28.000 ilegalnih migranata u prvom tromjesečju, što je tri puta više nego u istom razdoblju u 2022.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke