Obavijesti

News

Komentari 3

Brodogradilište Viktor Lenac proslavilo čak 120 godina rada

Brodogradilište Viktor Lenac proslavilo čak 120 godina rada
3

Izaslanik predsjednice Republike istaknuo je da je važno u brod, kao izvozni proizvod, ugraditi što više domaćih proizvoda, budući da to jača nacionalno gospodarstvo

VIDEO

U Brodogradilištu Viktor Lenac, jednom od najvećih u djelatnosti remonta, preinaka i offshora na Sredozemlju, u četvrtak navečer svečano je obilježena 120. obljetnica njegova osnutka i rada.

Izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, Heri Bezić s riječkog Ekonomskog fakulteta rekao je da je ta obljetnica značajna za cijelu Hrvatsku te da treba zahvaliti svima koji su sudjelovali u stvaranju i radu toga brodogradilišta. Ono je izraslo u svjetsko i respektabilno brodogradilište, rekao je naglasivši da je hrvatska brodogradnja infrastrukturom ravnopravna sa svjetskom. Heri Bezić istaknuo je da je važno u brod, kao izvozni proizvod, ugraditi što više domaćih proizvoda, budući da to jača nacionalno gospodarstvo.

POGLEDAJTE VIDEO: Proslava 120. obljetnice brodogradilišta Viktor Lenac

Pokretanje videa...

00:26

 

Predsjednik Uprave Brodogradilišta Viktor Lenac Aljoša Pavelin kazao je da su tvrtke s takvom tradicijom rijetke te je čestitao i pulskom Uljaniku, koji ove godine obilježava 160 godina postojanja. Pavelin je naveo da prihodi Brodogradilišta u posljednjih pet godina stalno rastu, da se čak 98 posto prihoda ostvaruje iz inozemstva te da je kostrenski škver na 25. mjestu među najboljim hrvatskim izvoznicima. Sada u Brodogradilištu radi 485 stalnih radnika i još toliko kooperanata, a cilj je škveru vratiti stari sjaj, rekeo je Pavelin. Istaknuo je da je potrebno zadržati mlade i vratiti stručnjake koji su već otišli u inozemstvo.

Kostrensko brodogradilište, osnovano 1896. godine, danas raspolaže s tri doka, od kojih jedan može primiti brodove do 160.000 tona nosivosti, ima više od 1000 metara veza, 7 obalnih dizalica, gradilište za offshore platforme i, kako ističu u Brodogradilištu, može ostvariti najsloženije projekte prema svjetskim standardima.

Osnovano kao riječko brodogradilište Lazarus, novo ime je dobilo 1948. u čast narodnog heroja Viktora Lenca iz Drugog svjetskog rata koji je bio radnik brodogradilišta. Zbog potražnje za većim i opsežnijim remontima, šezdesetih godina 20. stoljeća preseljeno je u kostrenski zaljev Martinšćica. Tijekom 1993. registrirano je kao dioničko društvo u stopostotnom privatnom vlasništvu, a u prosincu 2003.  je objavilo stečaj nakon neuspješnog i promašenog investicijskog programa. Stečaj je okončan nakon više od četiri godine, a najveći dioničari postali su zadarska Tankerska plovidba i pulski Uljanik.

Na svečanosti tijekom koje je izveden glazbeni i plesni program te bubnjarski „industrijski“ performans, bili su predstavnici ruskog veleposlanstva u Hrvatskoj,  veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj, Županijske komore Rijeka, gradske i županijske uprave i drugi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.