Broj preživjelih od teškog raka gušterače je unatrag četiri godine udvostručen | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 0

Broj preživjelih od teškog raka gušterače je unatrag četiri godine udvostručen

Broj preživjelih od teškog raka gušterače je unatrag četiri godine udvostručen

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za posljednjih  pet godina, od raka gušterače u Hrvatskoj godišnje oboli oko 800 osoba. Vrlo visoka stopa  smrtnosti od te zloćudne bolesti se ipak smanjuje

VIDEO

Vijek preživljavanja povećan je  na dulje od 25 mjeseci, u odnosu na ranijih prosječno šest mjeseci, poručuju iz Ministarstva zdravstva, u kojem je tim  Specijalne bolnice Radiochirurgije Zagreb predstavio rezultate i iskustva  četverogodišnjeg liječenja inoperabilnog karcinoma gušterače.

U protekle četiri godine u  Radiochirurgiji izvedeno je od 30 u 2017. godini, do 69 radiokirurških zahvata na  pankreasu prošle godine. U tom je razdoblju broj preživjelih osoba udvostručen, što je Hrvatsku za  2020. godinu svrstalo na šesto mjesto uspješnosti među svim zemljama Europske unije. 

“Rezultati koji se postižu u našoj bolnici posljednjih godina kod pacijenata s inoperabilnim lokalno  uznapredovalim rakom gušterače predstavljaju trenutno apsolutni svjetski vrh u liječenju  karcinoma gušterače”, ističu u Radiochirurgijii,  dodajući da je svim tretiranim  pacijentima u toj bolnici produljen životni vijek na prosječno više od dvije godine i stalno se  povećava, a gotovo polovina pacijenata (njih 49 posto) je još uvijek živo. U poduzimanim radiokirurškim zahvatima u liječenju neoperabilnog karcinoma gušterače koriste se visoke doze  zračenja uz maksimalnu preciznost navođenja zraka, što omogućuje najsuvremenija oprema koja  se koristi u toj ustanovi. 

“Za sve pacijente oboljele od raka gušterače u Hrvatskoj ove informacije su od izuzetnog značaja,  jer pružaju nadu u mogućnost liječenja s puno povoljnijim ishodom nego do sada, a još važnije je  da im je takva vrsta liječenja dostupna i putem uputnice,”  kažu u Ministarstvu zdravstva i  naglašavaju da je omogućavanje ovakvog liječenja hrvatskim pacijentima oboljelima od  neoperabilnog raka gušterače na teret zdravstvenog osiguranja veliki iskorak u kvaliteti  zdravstvene zaštite i mogućnostima praćenja ishoda liječenja, što će biti jedan od koraka u reformi  zdravstvenog sustava. 

Medicinski tim Radiochirurgije najavljuje i nove iskorake u načinu liječenja raka gušterače. Uz  potporu sredstava Europske unije planira se početi liječenje radiokirurškim tretmanom i  karcinoma gušterače koji se sada rješava klasičnim operativnim zahvatom. Bez, kako ističu, krvi i noža, ubuduće će se korištenjem dvaju najsuvremenijih radiokirurških uređaja i umjetne  inteligencije omogućiti liječenje raka za pacijente lakše i ugodnije, ali i s povećanim šansama za  produljenje života s tom bolešću. Time bi se trebao povećati broj pacijenata kojima će biti  dostupan ovakav oblik liječenja, a Hrvatsku i dalje držati među uspješnijim europskim zemljama  u učinkovitom nošenju s tom teškom bolešću.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

VIDEO Prepoznajete li ga? Ovo je muškarac kojeg sumnjiče za silovanje djevojke u Splitu
JAVITE POLICIJI

VIDEO Prepoznajete li ga? Ovo je muškarac kojeg sumnjiče za silovanje djevojke u Splitu

Splitska policija i dalje traga za monstrumom koji je 16. lipnja šipkom izudarao djevojku nakon čega ju je silovao

VIDEO Zloglasni Giljo ugostio Golubovića pa se potukao na rivi: 'Utoku san ostavia doma'
OKRŠAJ NA HVARU

VIDEO Zloglasni Giljo ugostio Golubovića pa se potukao na rivi: 'Utoku san ostavia doma'

Nakon kratkog naguravanja pred većim brojem turista na samom šetalištu, dvojac se potukao šakama. Sukob je navodno krenuo zbog svađe oko veza za brodove, a sve je smirivao Kristijan Golubović
Nacional: Penava poznaje lika u Ferrariju. Penava  za 24sata: Ne znam mu ime, ali evo tko zna...
RAT U DOMOVINSKOM POKRETU

Nacional: Penava poznaje lika u Ferrariju. Penava za 24sata: Ne znam mu ime, ali evo tko zna...

Nacional je objavio izjave visokog izvora iz DP-a da je Penava često bio u restoranu kod osuđenog vlasnika. Penava: Znam tko je taj visoki izvor, on je htio da u tom restoranu dočekamo rezultate, ali sam to uspio spriječiti...