Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
249 komentara

'Pretukli su me pred djecom, prolaznici su mi spasili život'

Fond za pomoć i zaštitu žrtava nasilja osnovali su Zaklada za ljudska prava i solidarnost - Solidarna te inicijativa #SPASIME. Fond će, između ostalog, žrtvama nasilja pružati stambenu, pravnu i zdravstvenu pomoć

Foto: PIxsell
249 komentara

Vlatka S. (21), oteta i premlaćena od strane bivšeg supruga, Zagreb 2018. Marinka M. (37), nasmrt pretučena od strane supruga pred njihovo troje djece, Međimurje 2015. Lucija N. (52), pretučena od strane supruga, cijelu noć ležala u lokvi krvi, Šibenik 2014. Iva Ž. (22), napadnuta nožem pred djetetom, Šibenik 2009., samo su neke od žrtava obiteljskog nasilja koje su na otvorenju humanitarne večeri spomenule predstavnice Inicijative #SPASIME.

Jelena Veljača, Ana Pecotić, Una Zečević Šeparović, Anica Tomić, Jelena Kovačić Solarić i Nerma Mehadžić pročitale su te teške slučajeve pred okupljenima u hotelu Esplanade, a na isti način počele su i prosvjed koji je sredinom ožujka pokrenuo veliki val borbe protiv obiteljskog i rodno uvjetovanog nasilja. Od osnutka Facebook grupe #spasime, organiziranja prosvjeda, zahtjeva Vladi za rješavanjem problema pa do sinoćnje humanitarne večeri prošlo je tri i pol mjeseca.

POGLEDAJTE VIDEO:

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Cijela humanitarna večer, uz koncert i aukciju umjetničkih dijela, praktički je kruna na tu cijelu borbu i organizirana je u svrhu punjenja Fonda za pomoć žrtvama kojeg je s početkom lipnja Inicijativa u suradnji sa zakladom Solidarna pokrenula. Međutim, kako su predstavnici Inicijative i zaklade to više puta rekli, a i ponovili sinoć, niti nakon humanitarne večeri borba za prava žrtava neće stati.

Borba nikada neće prestati. Mi smo i dalje tu za sve žrtve. Naša grupa postala je glas žrtava nasilja, a toga nije bilo prije. Fond će pomoći žrtvama i svaka kuna u ovaj fond može nekome spasiti život, rekla je jedna od predstavnica Inicijative i moderatorica Facebook grupe Ana Pecotić.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Upravo ona se najčešće susreće s mučnim pričama koje žrtve obiteljskog nasilja objavljuju u grupi, a jedna posebno teška priča je i ona Edine Dedić koju je bivši suprug godinama zlostavljao te joj početkom ove godine premlatio kćer. Ona je na humanitarnoj večeri bila počasni gost Inicijative uz još nekoliko zlostavljanih žena.

- Ne, rane nisu zacijelile. Nikada i neće. One su svakim danom sve dublje. Moje dijete već mjesecima ne spava. Pokušavam to sve nekako izbalansirati. Ja sam bila žrtva 2014., a 2019. je moje dijete od 14 godina bilo žrtva. To je najstrašnije. To mi prolazimo drugi put, ali najteže mi je što mi je to dijete moralo proći, što je ono žrtva - rekla je Edina koja je dodala kako o tome otvoreno priča jer žrtve više ne smiju šutjeti.

- Ne dajte to sve sakriti. Žena je žena. Ne želim se više skrivati, ne želim više šutjeti. Ja želim pričati o tome. Žene šute zato što se boje. Ja se više ne bojim - rekla je Edina. Dodala je i kako u svojoj teškoj situaciji nije imala nikakvu podršku institucija, ono na što je Inicijativa zadnjih tri mjeseca upozoravala.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

- Svi su bili gluhi na moje pozive u pomoć. Ni sad nema razumijevanja od svih institucija a sve ono što mi prolazimo. Moj dan izgleda tako da moja kćer zaspe u tri, pola 4 ujutro. Ja se dižem u šest da bi probudila sina i njih dvoje odvezla u školu. Vratim se kući. Sin ide na radne terapije dva put tjedno, kćer psihijatru jednom tjedno. Sin mi još ide na individualnu terapiju jedanput mjesečno. U međuvremenu ja moram ići kod socijalne radnice. Nijedan poslodavac me neće primiti kad me nema na poslu. Vrlo je važno da ljudi zovu za ovaj Fond i da pomažu žrtvama. Jer jednostavno njima treba financijska pomoć - dodala je Edina.

 Sve probleme oko obiteljskog nasilja, ispovijesti žrtava, manjkavosti zakona i institucija još je na prosvjedu u ožujku slušao predsjednik Vlade Andrej Plenković, a slušao ih je i sinoć. Uz mnoge estradne zvijezde, predstavnice civilne udruge, ministricu Nadu Murganić i ministra Dražena Bošnjakovića javljao se u kontaknom centru na telefon kroz koji su građani donirali novac za Fond.

- Predstavnice Inicijative su sjele s nama ranije i mi smo vrlo brzo krenuli s kratkoročnim rješenjima do kraja ove godine, a nakon toga ćemo ići u realizaciju nekih dugoročnijih modela. Razgovarali smo sa županima županija gdje sigurne kuće za žrtve još ne postoje. Naći ćemo sredstva da napravimo cjeloviti model i naći adekvatne objekte za žrtve. Predvidjeli smo izmjene kaznenog zakona, oštrije sankcije za počinitelje, 24-satni telefon, rad na potpori žrtvama. Mislimo i na ono što je najbitnije, a to je obrazovanje, mlade moramo učiti da je nasilje neprihvatljivo - rekao je premijer te dodao kako se Vlada odrekla PDV-a na telefonske pozive.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

- Za rezultate treba vremena. Ove aktivnosti Inicijative će zasigurno pomoći da se to ubrza - rekla je ministrica Murganić, a  Bošnjaković je dodao kako se već sada radi na izmjenama zakona koji bi nasilje trebali okarakterizirati kao zločin, a ne prekršaj. U Fond je tijekom humanitarne večeri uplaćeno više od 160.000 kuna.

Osim što su se javljali na telefon, estradne zvijezde zabavljale su uzvanike i koncertom. Nastupala je tako Severina, Jelena Rozga, Neno Belan, Maja Posavec, grupe Vatra, Detour, Pavel i ostali. Također, novac se donirao i kroz humanitarnu aukciju na kojoj su se prodavali radovi hrvatskih umjetnika poput Dimitrija Popovića, Fadila Vejzovića, Mersada Berbera, Pauline Jazvić i drugih.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

- Hvala svima koji su sudjelovali, od srca hvala. Mnogi su osjetili građansku dužnost pomoći, ne samo ljudi, uključile su se i mnoge kompanije. Vrlo je važno da se promjene stvari u Hrvatskoj, da se promjene zakoni. Žene u prosjeku prijave nasilje tek nakon sedam godina. Nasilje prijavljuje tek kada se počne bojati za svoj vlastiti život ili život svoje djece. Institucije moraju početi raditi, a mi ćemo se nastaviti boriti - poručila je na humanitarnoj večeri Jelena Veljača.

Novac se do kraja srpnja još može donirati pozivom na broj 060 9003 ili na žiro-račun HR8023900011500151640 zaklade Solidarna otvoren u HPB-u s opisom plaćanja “Za Fond SPASIME” te putem platforme Indiegogo.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message