Obavijesti

News

Brucoši: Moramo na faks, samo tako ćemo osigurati bolji posao

Brucoši: Moramo na faks, samo tako ćemo osigurati bolji posao
1

Tri glavna razloga zbog kojih maturanti odlaze na studij: osiguranje bolje plaćenog posla, stjecanje znanja u području koje ih zanima te zato što sumnjaju da će nakon srednje škole naći posao

VIDEO

Najviše maturanata iz generacije 2016. studirat će u Zagrebu, a njih 2,9 posto u inozemstvu. Pokazalo je to istraživanje provedeno preko linka u članku na portalu 24sata od 25. svibnja do 3. lipnja 2016. godine.

Tri glavna razloga zbog kojih maturanti namjeravaju studirati su: osiguranje bolje plaćenog posla (41 posto), stjecanje znanja u području koje ih zanima (37 posto) te zato što sumnjaju da će nakon završene srednje škole naći posao (31 posto).

Rezultati su dobiveni na prigodnom uzorku posjetitelja news portala 24sata.hr i/ili Facebook stranice 24sata. Web stranicu 24sata.hr posjećuje više od 50 posto osoba u dobi od 18 do 25 godina. Nalazi obuhvaćaju samo odgovore generacije maturanata 2016.

Slično istraživanje smo provodili i prije dvije godine preko bannera postavljenog na portalu 24sata.hr i pozivnog linka na Facebook stranci 24sata u razdoblju od 30. svibnja do 4. lipnja 2014.

Analizirani su podaci 2.940 ispitanika koji su imali iskustvo polaganja državne mature u proteklih pet godina.

Cilj istraživanja bio je utvrditi kako se generacija maturanata pripremaju i informiraju o polaganju državne mature, te kakvi su im planovi povezani s nastavkom školovanja i zapošljavanjem.  Rezultati su tada pokazali kako je najviše maturanata željelo upisati petogodišnji studij,  njih 46 posto. Maturanti 2014. se najčešće odlučuju za upis na fakultet zbog stjecanja znanja u području koje ih zanima, slijede racionalni razlozi poput povećanja šanse za zapošljavanje i bolju plaću, mala je uloga socijalnog pritiska (primjerice obitelj, prijatelji). Djevojke češće od mladića biraju i upisuju petogodišnje studije. Većina maturanata planira je studirati na javnom visokom učilištu na teret Ministarstva, 93 posto. Među maturantima su najpopularnije tehničke znanosti, ekonomija i biomedicinske znanosti.

Dodatno samostalno učenje je dominantan način pripreme za maturu za koji se odlučilo 79 posto učenika. 26 posto pohađalo je pripreme organizirane u školi,  jedan posto dodatno je učilo s kolegama, 18 posto je pohađalo instrukcije, a 17 posto pripreme u centrima za poduku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Studenti privatnih studija: Mi praksu imamo od prve godine
KOJI FAKS ODABRATI

Studenti privatnih studija: Mi praksu imamo od prve godine

Jasno je kako su prednosti privatnih studija višestruke, a ovo su one koje predavači i studenti neprestano ističu. Povezanost sa svijetom rada, više vremena za konzultacije s predavačima, učionice budućnosti...

Privatni studiji drže se jednog zakona: Nitko neće na burzu!
DRŽAVNI ILI PRIVATNI STUDIJ?

Privatni studiji drže se jednog zakona: Nitko neće na burzu!

Istraživanje EduCentra pokazalo je kako bi 40 posto ispitanika rado upisalo privatni fakultet kada bi im to dopuštale mogućnosti. Shvaćajući koliko je ulaganje u obrazovanje bitna stavka sve češće biraju privatno obrazovanje...
10 super savjeta stručnjaka: Kako najlakše odabrati studij?
ODABIR KARIJERE

10 super savjeta stručnjaka: Kako najlakše odabrati studij?

Koje vještine danas najviše traže poslodavci i kako se lakše možete prodati na tržištu rada? Stručnjaci za profesionalno usmjeravanje donose ključne savjete kako odabrati studij i buduću karijeru