Obavijesti

News

Komentari 33

Brzina najčešći uzrok smrti: 113 mrtvih na cestama do srpnja

Brzina najčešći uzrok smrti: 113 mrtvih na cestama do srpnja
1

Samo u prošlom tjednu je u sedam nesreća s poginulima život izgubilo sedmero ljudi, među njima pet vozača automobila, mopedist i pješak, a u svim nesrećama odgovoran je ljudski faktor

VIDEO

Na hrvatskim prometnicama je u prvom polugodištu ove godine u nesrećama poginulo 113 ljudi, što je 14 manje nego lani, a u više od polovine slučajeva brzina se pokazala kao koban faktor.

Samo u prošlom tjednu je u sedam nesreća s poginulima život izgubilo sedmero ljudi, među njima pet vozača automobila, mopedist i pješak, a u svim nesrećama odgovoran je ljudski faktor, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Slijetanje vozila s ceste bio je prevladavajući uzrok stradavanja, dok u tri slučaja vozači nisu koristili sigurnosni pojas, pokazala je analiza stradavanja.

Misterij nesreće na Jarunu: 'Čuo se jak prasak, auto se zapalio!'
Misterij nesreće na Jarunu: 'Čuo se jak prasak, auto se zapalio!'

Od 113 poginulih u prvih šest mjeseci, njih 57 ili 50,4 posto život je izgubilo u nesrećama u kojima je uzrok bila brzina, dok su pijani vozači skrivili 25 nesreća s poginulim osobama u kojima je smrtno stradalo 28 osoba ili oko 25 posto od ukupnog broja.

Nekorištenje pojasa također je bio čest uzrok stradavanja jer od 56 vozača i putnika koji su poginuli u osobnim automobilima, njih 22 ili gotovo 40 posto nije koristilo sigurnosni pojas.

Među poginulima u prvom polugodištu su i 24 vozača motocikla i dva vozača mopeda. Dodatno, u prvih devet srpanjskih dana poginulo je sedam motociklista. Od početka godine, svaka četvrta osoba koja je poginula u prometnim nesrećama, nalazila se na takvom vozilu.

Policija je poručila mopedistima i motociklistima da ne precjenjuju vlastite mogućnosti i ne podcjenjuju opasnosti u prometu, već da povećaju pažnju s obzirom da sudjeluju u teškim prometnim nesrećama, ponekad i sa smrtnim ishodom, a u kojima su najčešće i počinitelji.

Žena (63) teško ozlijeđena u naletu automobila u Vinkovcima
Žena (63) teško ozlijeđena u naletu automobila u Vinkovcima

Poruka vozačima ostalih vozila jest da obrate pozornost na motocikliste u prometu i to naročito na raskrižjima te prilikom uključivanja u promet i prestrojavanja.

Mladi vozači skrivili su 19 nesreća u kojima je poginula 21 osoba ili 18,6 posto od ukupnog broja.

Poseban apel policija je uputila roditeljima i odraslima, pozivajući ih da mladom vozaču ne daju vozilo na upravljanje dok nije položio vozački ispit ili ako primijete da je konzumirao alkohol.

Na cestama je u prvih šest mjeseci stradalo i 20 pješaka i pet biciklista.

Policija je najavila nastavak pojačanog nadzora prometa koji će biti usmjeren na prekršaje vozača mopeda i motocikala, recidiviste te na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice pijane i brze vožnje, ne korištenje pojasa i korištenje mobitel.

Zbog promjenjivog i nestabilnog vremena koje je zahvatilo Hrvatsku policija je pozvala vozače da da brzinu kretanja vozila pr

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović