Obavijesti

News

Budi muško: poštuj nenasilje i ravnopravnost u zajednici

Budi muško: poštuj nenasilje i ravnopravnost u zajednici
6

Udruga Status:M održala je stručnu konferenciju „Maske i maskulinitet“ kojom se predstavio model rada s mladićima na ravnopravnosti, zdravlju i nenasilju u školama

Udruga Status:M uz podršku je Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta, Agencije za obrazovanje, Grada Zagreba i Veleposlanstva Kraljevine Norveške u četvrtak, 8.11. održala stručnu konferenciju „Maske i maskulinitet“. Na samoj konferenciji govorio je zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i športa Petar Skansi, istaknuvši  ulogu i važnost sporta, pogotovo timskih sportova kojim se razvijaju moći temeljene na osobnim prednostima i sportskim vrlinama, ali i pravobraniteljica spolova Višnja Ljubičić, Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić te Erik Frimannslund, zamjenik Veleposlanika Kraljevine Norveške.

Konferencija je bila uvod u kampanju FORUM PRAVIH MUŠKARACA, gdje se promovira uključenje muškaraca u FORUM potpisivanjem "Deklaracije pravih muškaraca protiv nasilja nad ženama" tijekom studenog 2012.

Svečana promocija bit će 25.11. na Međunarodni dan eliminacije nasilja nad ženama. Dosadašnji potpisnici Deklaracije su: predsjednik HR Ivo Josipović, pjevači Luka Nižetić i Aljoša Šerić, glumci Duško Modrinić, Goran Bogdan, Janko Popović Volarić, te Bojan Navojec,  pjevač Kinokluba Luka Tomaš, članovi benda Elemental i Vatra, voditelji Robert Knjaz i Mario Valentić, te redatelj Mario Mlakar.

Pozitivni muški uzori motivacija su mladima za preuzimanje pozitivnih modela maskuliniteta koji ne uključuje nasilje, neravnopravnost i rizično zdravstveno ponašanje. Naime, mladići su skupina koja najčešće počini nasilje, teže izražava emocije, češće strada u prometu, teže se uključuje u društveni aktivizam, teže traže pomoć, češće počini samoubojstvo… Modeli maskuliniteta koji se nude kroz društveni pritisak porukama: budi muško – potuci se, popij na eks, stisni gas, zaboravi kondom, imaj što više curadjeluju destruktivno tijekom odrastanja. Radom s mladićima kroz ovaj projekt potiče se na pozitivne promjene u stavovima i prepoznavanje vlastitih vrijednosti kroz podršku vršnjaka, zajednice i poznatih osoba.

Cilj je da mladići preuzmu pozitivne oblike maskuliniteta te sami šalju pozitivne poruke –  budi muško – pregovaraj, izrazi emocije, pazi se, poštuj djevojke i žene.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...