Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
33 komentara

Budite spremni na toplu zimu, bar ćemo manje plaćati grijanje

Prema njihovim prvim izračunima, ljubitelji hladne zime i snijega baš i neće biti zadovoljni. Prvi dio zime obilježit će velika aktivnost atlantskih ciklona koje će utjecati na vrijeme u Europi

Foto: PIXSELL
33 komentara

Početkom listopada svjetski meteo servisi objavljuju glavne prognostičke modele za nadolazeću zimu, a posljednji je sa svojim izračunima izašao američki servis Accuweather, javlja Istramet.

Prema njihovim prvim izračunima, ljubitelji hladne zime i snijega baš i neće biti zadovoljni. Prvi dio zime obilježit će velika aktivnost atlantskih ciklona koje će utjecati na vrijeme u Europi.

Većina aktivnosti tih atlantskih ciklona očekuje se početkom 2020., dakle u samoj sredini zime, što znači da postoji vrlo mala vjerojatnost za jače zahladnjenje u našem dijelu kontinenta.

Dok će ostatak Europe imati dinamičnije vremenske prilike, na Balkanu se očekuje mirna zima. I dalje će biti povremenih jačih pogoršanja vremena, no neće biti intenzivnih nevremena kao prošle sezone, zaključili su meteorolozi Accuweathera. U Velikoj Britaniji i na dijelu Skandinavije vrijeme će biti vjetrovito i kišovito. 

Između kraćih perioda promjenjivog vremena zimu će obilježiti duga suha i topla razdoblja koja bi mogla trajati čak dva, tri tjedna. Sinoptička situacija u Europi također će ograničiti mogućnost pojave jačih i dugotrajnijih zimskih bura, a očekuje se i škrta snježna sezona u planinama Italije te na Dinaridima.


Kraće zimske epizode na sjeveroistoku Europe

Istok Skandinavije i istočnu Europu najžešće će zahvatiti zima, tamo je poguć jači prodor hladnog zraka početkom zime. Ipak, arktički zrak se neće dulje zadržavati na tom području.

Iako bi temperature zraka prvog dijela zime na sjeveroistoku kontinenta mogle biti oko prosjeka, žešća zahladnjenja izglednija su tek u drugom dijelu zime.

S obzirom na prvi dio prognoze i dominaciju atlantskih ciklona, ovaj hladan zrak neće uspjeti prodrijeti do naših krajeva, barem ne glavninom. 

Takva prognoza u skladu je s glavnim izlazima prognostičkih modela koji se koriste pri izradi sezonskih prognoza, a to su američki CFCv2 te europski ECMWF i UKMO. Zanimljivo je da sva tri modela predviđaju topliju zimu od prosjeka na cijelom kontinentu.

Iznad Atlantika očekuje se niži tlak zraka, a iznad Europe visok, odnosno anticiklona. Zbog neprestanog divljanja atlantskih ciklona u takvoj situaciji ne bismo se trebali nadati dugotrajnijim zimskim epizodama.

Foto: PIXSELL

Jedina nada u stratwarmingu

No da prognoza ne bude tako pesimistična za ljubitelje zime, uvijek postoji mogućnost izvanrednih događaja kao što je stratwarming o kojem smo pisali prijašnjih godina na portalu, prenosi Istramet.

Razvoj snažnog stratwarminga mogao bi značajno poremetiti zračna strujanja na cijeloj sjevernoj hemisferi što bi dovelo do toga da sezonske prognoze ispadnu netočne.

Takav događaj značajno bi promijenio tijek zime na sjevernoj hemisferi, zaključili su i na portalu Severe Weather Europe.

Sezonske prognoze još uvijek ne mogu precizno odrediti da li će do njegovog razvoja doći ili ne, pošto je taj dio atmosferske cirkulacije i dalje nedovoljno istražen, što predstavlja malu nadu za ljubitelje oštrije zime.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message