Obavijesti

News

Komentari 11

Buduće lovkinje i lovci: Zaštita prirode je sve važniji posao, a nastava u šumi donosi diplomu

Buduće lovkinje i lovci: Zaštita prirode je sve važniji posao, a nastava u šumi donosi diplomu
6

Na Veleučilištu u Karlovcu, na Odjelu lovstva i zaštite prirode, obrazuju mlade lovkinje i lovce, koji, osim u lovištima i Parkovima prirode, nastavu imaju u bogato opremljenim kabinetima u zgradi Veleučilišta

VIDEO

Nakon završene srednje veterinarske škole razmišljala sam kamo dalje i lovstvo mi se pokazalo najzanimljivije jer je u prirodi, a to je ono što mene vrlo veže, priroda, životinje, da nisam zatvorena u ambulanti unutar četiri zida. Vrlo sam zadovoljna studijem.
U budućnosti se vidim na poslu koji je vezan za lov, šumu, lovstvo ili čuvara prirode u nekom parku ili zaštićenom području. Vrlo je lijepo doći na teren. Dolazim kad god mogu jer na terenskoj nastavi mnogo toga vidim i naučim. Sad smo imali priliku vidjeti kako dronovima možemo pregledati teren da bismo bolje utvrdili stanje ovog staništa, kazala je Mirna Mraković Zmiš (23) iz Zagreba, studentica izvanrednog studija lovstva i zaštite prirode Veleučilišta u Karlovcu, tijekom terenske nastave u lovištu Lovačkog društva Srnjak u Volavju kraj Jastrebarskog.

Ondje je s još dvadesetak kolega sudjelovala u terenskoj nastavi. Tomislav Dumić, pročelnik Odjela lovstva i zaštite prirode Veleučilišta u Karlovcu, objasnio nam je da su studenti četvrtog semestra iz kolegija Uređivanje lovišta na terenu imali prilike vidjeli stanište i prepoznati čimbenike vrednovanja kvalitete staništa za uzgoj krupne i sitne divljači. Nakon obilaska terena odradili su i vježbu bonitiranja staništa te sudjelovali u ocjenjivanju trofeja divljači.

Pokretanje videa...

Studij lovstva 00:52


- Imamo mnogo terenske nastave i iz kolegija koji su vezani za lovstvo, a isto tako i za zaštitu prirode, na kojima studenti ili imaju neko stručno vođenje ili izvode razne praktične vježbe. Naši studenti vrlo često obilaze i mnoga zaštićena područja, parkove prirode i nacionalne parkove, gdje uče i upoznaju se s različitim tipovima staništa kroz cijelu Hrvatsku, ali i s načinima upravljanja te određenim specifičnostima u svakom pojedinom području, odnosno zaštićenom području - govori Dumić dodajući da tijekom studija nastoje konceptualno sažeti i prikazati sinergiju lovstva i zaštite prirode te svakom studentu daju mogućnost da se kroz izborne predmete i kroz svoj interes više usmjeri u jednu ili u drugu struku.


U svakom slučaju upućujemo u zajedništvo, odnosno ishodišnu točku jednoga i drugoga, jer ljudi vrlo često misle da je lovstvo u suprotnosti sa zaštitom prirode, ali zapravo je to vrlo povezano, kao ‘prst i nokat’ - kaže Dujmić.


Studenti ovog smjera usvajaju razna interdisciplinarna znanja koja objedinjavaju segmente veterine, šumarstva, agronomije...
Studij lovstva i zaštite prirode osnovan je prije 22 godine i jedini je u Hrvatskoj koji konceptualno sažima lovstvo i zaštitu prirode.
Radi se o preddiplomskom stručnom studiju u trajanju od šest semestara tijekom kojih se stječe 180 ECTS bodova te kvalifikacija, odnosno stručni naziv stručni prvostupnik inženjer lovstva i zaštite prirode. Do danas je više od 500 diplomiranih inženjera s područja cijele Hrvatske te dijela s područja Slovenije, BiH i Srbije.

Više detalja o samome studiju potražite i na njihovoj Facebook stranici.

Struka je u trendu i stvarno potrebna

Pohađaju ga u podjednakom omjeru i muškarci i žene. Nekad je bio samo izvanredni studij, dok zadnjih pet do šest godina u programu imaju i redovni studij. Izvanredni studij po godini stoji 7200 kuna, dok je redovni za studente besplatan. Dumić govori da su u počecima naglasak i profesionalno usmjeravanje bilo više na lovstvu, no posljednjih godina se sve više okreću zaštiti prirode.

Sve se više traže znanja vezana uz zaštitu prirode

- Radi se o struci koja je danas stvarno potrebna, a i u trendu je. Upravo radimo na reviziji našeg studentskog programa te se nadamo da ćemo uspjeti od jeseni krenuti s nekim novim kolegijima, još praktičnijima, još traženijima. Radimo ‘up to date’ cijelog studija da budemo u trendu s onim što se nudi i u Europi, a i u povratnim anketama institucija u kojima se zapošljavaju naši studenti dobili smo informacije da se više traže stvari vezane uz upravljanje zaštićenim područjima do nekakvog GIS-a. Kolegije koji su bili usmjereni lovstvu sad više otvaramo prema zaštiti prirode, čime ćemo studentima pružiti široko znanje i dobar program kakvog nema niti na jednom drugom studiju u Hrvatskoj - govori Dumić dodajući kako vjeruje da će uvedenim novinama znatno unaprijediti i sam studij, ali i povećati interes studenata za upis.

Studij nastavljaju u Zagrebu i Osijeku

Inače se njihovi studenti zapošljavaju u Parkovima prirode i Nacionalnim parkovima na poslovima od čuvara prirode do struktura u stručnoj službi, pa čak voditelja i ravnatelja takvih javnih ustanova.
Dio studenata se zapošljava u tvrtkama koje po svojoj veličini, sastavu ili djelovanju moraju imati službenike koji su vezani uz zaštitu okoliša ili prirode ili gospodarenja otpadom, dok je dio njih zaposlen u HGSS-u, u privatnim lovištima, odnosno privatnim tvrtkama koje su lovozakupnici, te u državnim lovištima, Hrvatskim šumama...


Nakon završetka preddiplomskog studija studenti kroz Bolonjski sustav školovanja imaju mogućnost upisivanja diplomskih sveučilišnih studija u Zagrebu i Osijeku, a Dumić se nada da će uskoro to moći i u Karlovcu jer pripremaju specijalistički studij na njihovu odjelu koji bi bio usmjeren na zaštitu prirode.


- Radim kao čuvar prirode i studij mi puno znači u poslu na zaštiti prirode, a u privatnom životu sam i lovac u dva lovačka društva. Školovanje mi omogućuje da primijenim znanje koje sam naučio, kao i vježbe i zapažanja koje sam naučio na terenu te će mi biti značajno za unapređenje na poslu. Ima dosta praktične nastave što je i bitno u ovom poslu radi stjecanja znanja koja ne možemo naučiti samo iz teorije - kaže Domagoj Hodak (29) iz Jastrebarskog, djelatnik javne ustanove Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje te student lovstva i zaštite prirode.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa