Obavijesti

News

Komentari 19

Bunimo se zbog optužnica iz BiH, a onda odlikujemo, pa i slavimo osuđene zločince iz BiH

Bunimo se zbog optužnica iz BiH, a onda odlikujemo, pa i slavimo osuđene zločince iz BiH
1

"Ovo je trovanje odnosa, ovo je sabotaža", grmio je Zoran Milanović, komentirajući zamolnice iz BiH zbog eventualnih ratnih zločina u akciji Bljesak. Međutim, i Milanović je dao svoj doprinos trovanju tih odnosa.

VIDEO

"Ne bi trebalo dizati političke tenzije i na ovaj način narušavati odnose dviju prijateljskih i susjednih zemalja", izjavio je Josip Grubeša, ministar pravde BiH, komentirajući za N1 televiziju zamolnice u vezi eventualnih ratnih zločina u akciji Bljesak.

A što onda napravi Zoran Milanović? 

Podigne političke tenzije.

"Ovo je trovanje odnosa dviju država, ovo  je sabotaža, hrvatska država u svom totalitetu neće dopustiti da se 25 godina nakon rata ovakve stvari događaju", grmio je hrvatski predsjednik ove nedjelje u Sinju.

Zvučeći pritom kao Franjo Tuđman kad je branio Oluju i hrvatske generale obuhvaćene istragama za ratne zločine.

I dok premijer Andrej Plenković, prema pisanju medija, zastupa mišljenje da bi postupak trebalo riješiti u redovnoj proceduri kako bi se onemogućilo njegovo ponavljanje, a to znači prepustiti slučaj pravosudnim tijelima, Milanović otvara pravi politički rat s BiH.

Opet.

Govori o zamolnicama za suradnju u vezi potencijalnih zločina u Bljesku kao o "trovanju odnosa", kao da i on sam nije tijekom godina pridonosio trovanju tih odnosa, zajedno s nekim drugim hrvatskim političarima.

Odlikovanja i primanja

Prije nekoliko dana, primjerice, podijelio je odlikovanja brigadama HVO-a čiji je zapovjednik osuđen pred Haškim sudom za zločine u BiH i koje su povezane s ratnim zločinima nad civilima. Je li to "trovanje odnosa"?

Također, prije četiri mjeseca na Pantovčaku je ugostio Tihomira Blaškića, osuđenog u Haagu zbog zločina u BiH, a najavio je da će ugostiti i bivšeg načelnika Glavnog stožera HVO-a Milivoja Petkovića kad izađe iz zatvora.

Može li se i to nazvati "trovanjem odnosa", kao i istrage protiv hrvatskih generala zbog eventualnih ratnih zločina u Bljesku?

Kolinda Grabar Kitarović, primjerice, družila se s Darijom Kordićem, osuđenikom zbog zločina nad Bošnjacima, slavila Slobodana Praljka, osuđenog zbog zločina u BiH, a hrvatski državni vrh redovito veliča Franju Tuđmana i Gojka Šuška, spomenutih u presudi Haškog suda za podjelu Bosne i Hercegovine.

Slave Republiku Srpsku

I da, hrvatski veleposlanik, u društvu šefa HDZ-a BiH Draga Čovića, sudjelovao je prije par godina na proslavi Dana Republike Srpske u Banja Luci.

Kakve je to emocije izazivalo u Bosni i Hercegovini?

Je li izazivalo ogorčenje i bijes, kao i ove moguće optužnice zbog zločina u Bljesku?

Milanović prkosno poručuje kako "hrvatska država u svom totalitetu neće dopustiti da se ovakve stvari događaju", premda ta ista hrvatska država "u svom totalitetu" dopušta da se događaju mnoge druge stvari: slavljenje zločinaca, odlikovanje brigada povezanih sa zločinima, relativiziranje zločina, povezivanje s političkim entitetima izraslima na zločinima i genocidu...

Sapun i parfem

A da i ne ulazimo u Milanovićeve ponižavajuće, neki bi rekli i kolonijalističke, poruke Sarajevu, primjerice o "sapunu i parfemu", ili poruke Kolinde Grabar Kitarović o "deset tisuća mudžahedina na granici s Hrvatskom".

"Sa susjedima želimo mir, poštovanje, imama ljudi važnijeg posla", kazao je Milanović. Ali narušavanje mira i trovanje odnosa dvosmjerna je ulica.

Milanović politički odbija bilo kakvo procesuiranje eventualnih hrvatskih zločina u BiH, prije nego što su se uopće razmotrili eventualni dokazi, ali ne obazire se na činjenicu da upravo hrvatska politika koketira sa zločincima i relativizira zločince.

To je zapravo za hrvatsku državu "u svom totalitetu" veći problem od nekakvh zamolnica iz BiH.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je