Obavijesti

News

Komentari 13

VIDEO Privođenje stranaca, bitka stražnjica i sramotno ograđeni dio Trga za molitelje

VIDEO Privođenje stranaca, bitka stražnjica i sramotno ograđeni dio Trga za molitelje

S jedne strane stotinjak molitelja koji kleče za muževnost i čednost žena, s druge mladi ljudi, među njima mnogi i stranci, koji su bubnjanjem zaglušili molitvu. Bilo je puno tenzija, svake je subote sve napetije

VIDEO

Današnju molitvu klečatelja na Trgu bana Jelačića obilježila je policijska intervencija na samome kraju.

- Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke uporabili su sredstva prisile nad dvojicom muškaraca stranih državljana (Francuska i Austrija) koji su pružali aktivan otpor te nisu postupali po naredbama policijskih službenika.Dvojac je priveden u službene prostorije policije zbog utvrđivanja svih okolnosti. Prema do sada prikupljenim informacijama ne radi se o osobama koje su bili sudionici prijavljenih prosvjeda na navedenoj lokaciji, kratko je izvijestila policija. 

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Tuča na Trgu 01:35

Kako smo se i sami uvjerili, među prosvjednicima protiv molitelja jest bilo stranaca, mladih ljudi, policija tvrdi da nije riječ o sudionicima prijavljenih prosvjeda te navodi kako utvrđuje sve okolnosti. 

Općenito je danas na molitvi na Trgu bilo jako burno, puno tenzija. Na jednoj strani stotinjak molitelja, na drugoj podjednak broj prosvjednika, koji su bubnjanjem i vikom onemogućavali molitelje da ih se čuje. Između njih policijski kordon, i još puno policije na čitavom trgu, u odorama i civilu. 

VIDEO Policija o naguravanju na Trgu: Privedeni su Austrijanac i Francuz, pružali 'aktivan otpor'
VIDEO Policija o naguravanju na Trgu: Privedeni su Austrijanac i Francuz, pružali 'aktivan otpor'
Zagreb: Molitelji i prosvjednici okupili se na Trgu bana Josipa Jelačića

Okupljanje je na obje strane krenulo već oko osam sati, kad su prosvjednici polijegali na pod po čitavom trgu, pored transparenata poput "Govor mržnje nije molitva", "Patrijarhat ubija", "Klerofašisti, pustite nas na miru", i brojnih drugih. Na pitanje kako su se organizirali, odgovarali su nam kako su ovdje "individualno, kao građani".

Dio trga tad su sa svojim banerima ogradili molitelji. Unutar te ograde su ostavili nekoliko prosvjednika, nazvavši ih "gostima", i prije nego što je molitva krenula, na megafon je moliteljima rečeno: "Imamo goste, nemojte se na njih obazirati niti ih dirati, možete za njih moliti".

VIDEO Gospođa moliteljica stražnjicom pokušala izgurati prosvjednicu, redar ju umirio
VIDEO Gospođa moliteljica stražnjicom pokušala izgurati prosvjednicu, redar ju umirio

U trenutku kad su počeli naglas moliti, s druge je strane krenulo bubnjanje prosvjednika, koji su moliteljsku zonu okružili pak sa svojim tranparentima. U jednom su trenutku na razglas svi koji ne mole, a zetekli su se unutar njihove zone zamoljeni da, ako nemaju namjeru pridružiti se molitvi, izađu. Imali su svoje, "molitvene redare" u prslucima, koje smo pitali zašto ne možemo ostati unutra, na što su nam odgovoril kako su oni "rezervirali prostor za sebe, za molitvu". Na opasku kako je to javni prostor, na kojem može biti bilo tko, odgovorili su da možemo moliti izvana, ako želimo. 

Zagreb: Molitelji i prosvjednici okupili se na Trgu bana Josipa Jelačića

- Imate vani javnog prostora koliko želite. Ovo je za nas, upozorio nas je jedan molitveni redar. 

- Tamo unutra nije za žene, rekla nam je jedna od moliteljica izvan njihove ograde, "samo muškarci mole unutra", kazala je, ne dovodeći u pitanje takvo pravilo. Žene koje su molile nalazile su se izvan ograde, kao i inače. Druga je moliteljica, uguravši se između njihove ograde i prosvjednika s transparentima,  stražnjicom naguravala jednu mladu prosvjednicu. U jednom ju je trenutku došao smiriti redar molitelja. 

Prosvjednici, mahom mladi ljudi, pokrivali su svoja lica maskama, maramama. Nekoliko djevojaka nam je reklo da im nije svejedno, da se boje muškaraca unutra, ali da je njihova građanska dužnost biti ovdje i upozoriti na "fašizam koji se tu događa i ulazi na mala vrata". Jednoj su djevojci pristupile tri starije gospođe, i počele joj govoriti kako skriva svoj identitet i "neka se pokaže, zašto se skriva",na što im je ona odgovorila. "Da me poslije ne bi vaši prebili, zato", na što joj je jedna od gospođa rekla kako su to što prosvjednici rade "sotonska posla".  

VIDEO Molitelji i prosvjednici u Zagrebu se nadglasavaju, dio Trga je 'samo za muškarce'
VIDEO Molitelji i prosvjednici u Zagrebu se nadglasavaju, dio Trga je 'samo za muškarce'

Posebno je zanimljiva bila scena u kojoj "moliteljica" sa krunicom, izvan ograde, stoji pred prosvjednikom s maramom, gleda ga u oči, kao i on nju, i moli, dok on šuti. 

Jedan nam je stariji gospodin s krunicom u rukama objašnjavao pak kako je "žena najljepše što je Bog stvorio", i da mora svoje dijete "čuvati poput lavice", a ne ga pobacivati, "bacati u kontejner". Dijete je, objasnio je, začeto onoga trenutka kad spermij oplodi jajnu stanicu, čime dijete postaje dio ženinog tijela, i ona ga ne smije odbaciti. N akraju nam je poručio kako nas voli. Među moliteljima je bilo i djece, čija je dužnost bila iznutra držati njihovu "meku ogradu"

Na prosvjedu su bili i SDP-ovci, njih tridesetak, među njima Fred Matić i Branko Kolarić. Ni ovaj put nije izostala niti Višnja Škreblin, vjerojatno najstarija prosvjednica u Hrvatskoj, koja nam je kazala kako ona pripada "generaciji sa stavom". Oko vrata je, držeći se za svoju hodalicu, imala obješen natpis na kojem je pisalo "Fanatizam? Idiotizam? Materijalizam!!!". 

Molitva je trajala sat vremena, do 9.30, nije ju se moglo čuti od bubnjeva s kontra strane. Na mjestu molitve još su se neko vrijeme, uz glazbu, zadržali molitelji, u jednom je trenutku stigla Hitna pomoć, pozlilo je nekom starijem muškarcu. 

Među građanima koji su molitvu došli podržati čuli smo, primjerice, kako ih je "policija razočarala, i nije napravila svoj posao, jer s mjesta molitve nije maknula prosvjednike, ostavila ih je tamo ležati"

- Mi Hrvati katolici smo najugroženija vrsta, zaključila je jedna gospođa. Druga je pak, kaže neutralna, zaključila kako "obje strane traže svoja prava, a raditi u ovoj državi nema tko". 

Zagreb: Molitelji i prosvjednici okupili se na Trgu bana Josipa Jelačića

Kako stoji u pozivu na molitvu objavljenom 31. siječnja na portalu Vigilare, koji za sebe navodi da je "politički nekorektan portal s katoličkim i hrvatskim pogledom na vijesti, događanja i komentarima", molitva je: za domovinu, mir i obraćenje hrvatskog naroda te za prestanak bogopsovke,  za muškarce - da postanu duhovni autoriteti u obitelji koji će hrabro svjedočiti i prenositi katoličku vjeru,
za život u predbračnoj čistoći, za čednost u odijevanju i ponašanju te za obnovu katoličkih brakova, za prestanak pobačaja i otvorenost bračnih parova životu, za svete, autentične i beskompromisne crkvene pastire i nova duhovna zvanja, za duše u čistilištu,
za osobne nakane. 

Uz Zagreb, molilo se u Splitu, Bjelovaru, Dubrovniku, Karlovcu, Osijeku, Rijeci, Slavonskom Brodu, Šibeniku i Trogiru, u Vinkovcima i Virovitici te Zadru. 

Upozorili su molitelje da "ne daju izjave za svjetovne medije koje će ionako izokrenuti"

Ovaj miroljubiv i apolitičan događaj u Zagrebu organizira bratstvo Vitezovi Bezgrešnog Srca Marijina. Ograđujemo se i ovaj put od svih pojedinaca koji će namjerno ometati molitelje ili prolaznike ili isticati ideološki nepoželjna obilježja ili sudjelovati kao predstavnici udruga, a ne kao pojedinci. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe